Wykonanie
Poziom trudnościZ różnych powodów szukałam sposobu na mniej kaloryczne pączki. Myślę, że takie z pieca, przypadną do gustu wielu „pączkowym” amatorom.Porcja na 32 pączkiSkładniki:Zaczyn:20 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
mąki100 ml ciepłego
mlekaCiasto:380 g
mąki pszennej typu 550½ łyżeczki
soli50 g
cukru150 g
masła3
jajkazaczyn300 gram różanej
marmoladycienka szklanka lub foremka do wykrajania śr. 5 cmforemki do muffinów (papilotki)1
jajko do nabłyszczaniaSposób przygotowania:Do
mleka dodać 2 łyżeczki
cukru,
drożdże i 2 łyżeczki
mąki. Postawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu, żeby zaczyn wyrósł.
W misce wymieszać
mąkę z
cukrem i
solą. Roztopić i przestudzić
masło i razem z
jajami oraz zaczynem dodać do
mąki. Dobrze wyrobić. Ja użyłam miksera z hakiem do wyrabiania
drożdżowych ciast, ale jeśli nie macie, to można najpierw mieszać drewnianą łyżką, później wyrabiać ręką. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione (będzie dość luźne), przełożyć do dużej miski. W ciągu jednej godziny ciasto zwiększy swoją objętość kilkukrotnie.
Po tym czasie należy ciasto wyjąć z miski i przełożyć na posypany
mąką blat, rękoma rozgnieść na placek o grubości ok 1 cm. Wyciąć kółka, na środek położyć pół łyżeczki różanej
marmolady. Zlepić brzegi, zebrać w palce i łączeniem układać na papilotkach.
Dla połysku pączki posmarować roztrzepanym
jajkiem (ja użyłam
białka, które mi zostało po pieczeniu sernika) wymieszanym z łyżką
mleka.
Powinny odpocząć ok 20 minut i zwiększyć swoją objętość.
Piekarnik (góra i dół) rozgrzać do temperatury 180 °C. Piec jedną blachę (nie więcej) na środkowej półce ok. 15 minut.
Smacznego!