ßßß Cookit - przepis na Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Z różnych powodów szukałam sposobu na mniej kaloryczne pączki. Myślę, że takie z pieca, przypadną do gustu wielu „pączkowym” amatorom.
Porcja na 32 pączki
Składniki:
Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki mąki
100 ml ciepłego mleka
Ciasto:
380 g mąki pszennej typu 550
½ łyżeczki soli
50 g cukru
150 g masła
3 jajka
zaczyn
300 gram różanej marmolady
cienka szklanka lub foremka do wykrajania śr. 5 cm
foremki do muffinów (papilotki)
1 jajko do nabłyszczania
Sposób przygotowania:
Do mleka dodać 2 łyżeczki cukru, drożdże i 2 łyżeczki mąki. Postawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu, żeby zaczyn wyrósł.
W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Roztopić i przestudzić masło i razem z jajami oraz zaczynem dodać do mąki. Dobrze wyrobić. Ja użyłam miksera z hakiem do wyrabiania drożdżowych ciast, ale jeśli nie macie, to można najpierw mieszać drewnianą łyżką, później wyrabiać ręką. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione (będzie dość luźne), przełożyć do dużej miski. W ciągu jednej godziny ciasto zwiększy swoją objętość kilkukrotnie.
Po tym czasie należy ciasto wyjąć z miski i przełożyć na posypany mąką blat, rękoma rozgnieść na placek o grubości ok 1 cm. Wyciąć kółka, na środek położyć pół łyżeczki różanej marmolady. Zlepić brzegi, zebrać w palce i łączeniem układać na papilotkach.
Dla połysku pączki posmarować roztrzepanym jajkiem (ja użyłam białka, które mi zostało po pieczeniu sernika) wymieszanym z łyżką mleka.
Powinny odpocząć ok 20 minut i zwiększyć swoją objętość.
Piekarnik (góra i dół) rozgrzać do temperatury 180 °C. Piec jedną blachę (nie więcej) na środkowej półce ok. 15 minut.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/02/paczki-z-pieca