ßßß
W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Roztopić i przestudzić masło i razem z jajami oraz zaczynem dodać do mąki. Dobrze wyrobić. Ja użyłam miksera z hakiem do wyrabiania drożdżowych ciast, ale jeśli nie macie, to można najpierw mieszać drewnianą łyżką, później wyrabiać ręką. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione (będzie dość luźne), przełożyć do dużej miski. W ciągu jednej godziny ciasto zwiększy swoją objętość kilkukrotnie.
Po tym czasie należy ciasto wyjąć z miski i przełożyć na posypany mąką blat, rękoma rozgnieść na placek o grubości ok 1 cm. Wyciąć kółka, na środek położyć pół łyżeczki różanej marmolady. Zlepić brzegi, zebrać w palce i łączeniem układać na papilotkach.
Dla połysku pączki posmarować roztrzepanym jajkiem (ja użyłam białka, które mi zostało po pieczeniu sernika) wymieszanym z łyżką mleka.
Powinny odpocząć ok 20 minut i zwiększyć swoją objętość.
Piekarnik (góra i dół) rozgrzać do temperatury 180 °C. Piec jedną blachę (nie więcej) na środkowej półce ok. 15 minut.
Smacznego!