Wykonanie


Pyszny, kremowy i gęsty krem z
porów. Lubię takie zupki. Są dość lekkie, smaczne i sycące. robi się dość szybko i zazwyczaj smakują każdemu. Krem z
pora to żadna nowość i na pewno już nie raz go robiliście, ale być może chociaż w małym stopniu zainspiruje Was do przygotowania tej potrawy.Zapraszam!

SKŁADNIKI:- 3/4 dużego
pora- 5 ząbków
czosnku- kieliszek
białego wina wytrawnego (ja użyłam młodego
wina)- 1/2
pietruszki - korzeń- 100 ml
mleka 3,2%-
woda- 5 łyżek
oliwy z oliwekW garnku z grubym dnem rozgrzałam
oliwę, podprażyłam na niej
czosnek,
pietruszkę i posiekanego
pora (warzywa nie mogą zbrązowieć), podlałam
białym winem. Poczekałam aż
alkohol odparuje około 10 minut. Dodałam
wodę, taką ilość by wystawała około 2 cm ponad warzywa. Przykryłam pokrywką i gotowałam z 15 minut. Dodałam
mleko i całość zmiksowałam. Doprawiłam
solą,
chili.Podałam z grzankami zrobionymi w tosterze na szybko.Tak powstał na prawdę fajny i smaczny obiad!Smacznego!

Stali czytelnicy zapraszam Was na Instagrama gdzie możecie mnie poznać od kuchni. Jestem tam codziennie. Możecie też często podpatrzeć coś dużo wcześniej niż jest na blogu ;-)))Zapraszam!#smykwkuchni