Wykonanie
Mintaj w
białym winie z
koprem włoskim,
marchewką,
pietruszką,
czosnkiem i
porą pieczony w paczuszkachW każde święta przychodzi taki moment, że chcemy zjeść coś lekkiego. Na takie chwilę proponuję
rybkę pieczoną w paczuszkach, która jest soczysta i delikatna. Dzięki temu, że dusi się w
białym winie z warzywami nie wysycha, a wszystkie aromaty przenikają się dając olśniewający rezultat. Bardzo polecam nie tylko na święta.

Na porcję dla 2 osób przygotuj:4
polędwiczki mintaja (mrożone)1 ząbek
czosnku1 główkę
kopru włoskiego (fenkułu)1
marchewkę1
korzeń pietruszki1/2
pora1/3 szklanki
białego wina1/4 szklanki
oliwy z oliweksól i
pieprz2 kawałki folii aluminiowej o długości ok 50 cm

Zacznij od pocięcia
marchewki i
pietruszki w paseczki, fenkułu w piórka,
pora w paseczki i
czosnku w drobną kosteczkę. Następnie przygotuj kieszonki z folii aluminiowej. Rozłóż arkusz folii aluminiowej i złóż go na pół, zawiń boki po kilka
razy i kieszonka gotowa. Przygotuj drugą.




Pokrojone warzywa i
mintaja włóż do miski, dodaj
wino,
oliwę z oliwek,
sól i
pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj, podziel na dwie części i włóż je do kieszonek z folii aluminiowej. Obróć kieszonki otworem do góry, wlej do nich płyn, który został w misce po mieszaniu warzyw z
rybką. Następnie zamknij otwór i zawiń folię szczelnie, tak aby powstała paczuszka. Wstaw
rybę do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w opcji góra-dół. Piecz przez godzinę (mrożona
ryba piecze się dłużej, użyłam takiej, ponieważ warzywa potrzebują więcej czasu niż surowa, rozmrożona
ryba). Po tym czasie wyjmij paczuszkę z pieca i połóż na talerzu, rozetnij folię już na
stole, z paczuszki efektownie buchnie para uwalniając zniewalające aromaty. Smacznego!