ßßß Cookit - przepis na krewetki w tempurze

krewetki w tempurze

nazwa

Wykonanie

Z wiekiem naszła mnie ochota na owoce morza, a dokładniej krewetki (bo jeszcze kilka lat temu zarzekałem się, że tych robali do ust nie wezmę).
potrzebne składniki:
500g białych krewetek Vannamei,
sok z 1 cytryny,
sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka wędzona, papryka ostra, pieprz cayenne, pietruszka i koperek suszony, czosnek granulowany.
1,5 szklanki mleka,
2 jajka,
mąka (ile zabierze),
sól,
olej do smażenia.
Krewetki rozmrażamy, płukamy i osuszamy (mniej więcej 10 godzin wcześniej dobrze je wyjąć z zamrażarki).
Sok z cytryny mieszamy z przyprawami, wrzucamy krewetki i dokładnie mieszamy. Zostawiamy przynajmniej na 45 minut, żeby się zamarynowały.
W tym czasie możemy zacząć robić ciasto.
Mleko, jajka, mąkę i sól miksujemy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Bierzemy krewetkę za ogonek, namaczamy w gęstym cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiary tłuszczu.
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2016/04/krewetki-w-tempurze.html