Wykonanie
Z
wiekiem naszła mnie ochota na
owoce morza, a dokładniej
krewetki (bo jeszcze kilka lat temu zarzekałem się, że tych robali do ust nie wezmę).potrzebne składniki:500g białych
krewetek Vannamei,sok z 1
cytryny,
sól,
pieprz cytrynowy,
papryka słodka wędzona,
papryka ostra,
pieprz cayenne,
pietruszka i
koperek suszony,
czosnek granulowany.1,5 szklanki
mleka,2
jajka,
mąka (ile zabierze),
sól,
olej do smażenia.
Krewetki rozmrażamy, płukamy i osuszamy (mniej więcej 10 godzin wcześniej dobrze je wyjąć z zamrażarki).
Sok z cytryny mieszamy z
przyprawami, wrzucamy
krewetki i dokładnie mieszamy. Zostawiamy przynajmniej na 45 minut, żeby się zamarynowały.W tym czasie możemy zacząć robić ciasto.
Mleko,
jajka,
mąkę i
sól miksujemy, ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany.Bierzemy
krewetkę za ogonek, namaczamy w gęstym cieście i smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiary tłuszczu.