Wykonanie
Mam dla Was coś ekstra - brownie bez wyrzutów sumienia, tzn. bez dodatku
białego cukru,
jajek czy
mąki. Główny składnik to
biała fasola (bez obaw - kompletnie niewyczuwalna), można też użyć
fasoli czerwonej i zmniejszyć ilość
kakao. Z
malin nie rezygnujcie, bo idealnie dopełniają smak ciasta (w sezonie na pewno użyję ich więcej). Brownie jest bardzo smaczne, dowodem tego jest fakt, że mój mąż chętnie sięgał po dokładkę, a przyznam, że nie jest fanem eksperymentalnych ciast :)

Składniki (na formę 22x22 cm):2 puszki
białej fasoli (1 puszka = 400 g)trochę więcej niż pół szklanki
masła orzechowego2 dojrzałe
banany2 łyżeczki nasion babki płesznik (lub łupin babki jajowatej)1 szklanka
suszonych daktyli (wcześniej namoczonych)pół szklanki
mleczka kokosowegopół szklanki
kakao1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soligarść suszonych
jagód goji (opcjonalnie)Polewa:100 g
gorzkiej czekolady2-3 łyżki
mleczka kokosowegoDo dekoracji: 100 g świeżych
malinPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 185°C.
Fasolę odsączyć na sicie i wypłukać. Następnie przełożyć ją do dużego naczynia malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz
jagód goji) i wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec łyżką delikatnie wmieszać
jagody goji. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej
olejem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 min. Po upieczeniu wyjąć papier z
ciastem i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia.Polewa: w kąpieli
wodnej (lub kuchence mikrofalowej) rozpuścić
czekoladę z dodatkiem 2-3 łyżek
mleczka kokosowego. Polewę rozprowadzić na cieście, gdy zastygnie - ciasto pokroić i udekorować świeżymi
malinami.
