ßßß
Składniki (na formę 22x22 cm):2 puszki białej fasoli (1 puszka = 400 g)trochę więcej niż pół szklanki masła orzechowego2 dojrzałe banany2 łyżeczki nasion babki płesznik (lub łupin babki jajowatej)1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych)pół szklanki mleczka kokosowegopół szklanki kakao1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soligarść suszonych jagód goji (opcjonalnie)Polewa:100 g gorzkiej czekolady2-3 łyżki mleczka kokosowegoDo dekoracji: 100 g świeżych malinPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 185°C.Fasolę odsączyć na sicie i wypłukać. Następnie przełożyć ją do dużego naczynia malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz jagód goji) i wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec łyżką delikatnie wmieszać jagody goji. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 min. Po upieczeniu wyjąć papier z ciastem i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia.Polewa: w kąpieli wodnej (lub kuchence mikrofalowej) rozpuścić czekoladę z dodatkiem 2-3 łyżek mleczka kokosowego. Polewę rozprowadzić na cieście, gdy zastygnie - ciasto pokroić i udekorować świeżymi malinami.