Wykonanie
0 LikesPodziel się:


Botwinka, a więc
młode listki i korzenie
buraka lub bardziej potocznie – zupa z tychże. Gdy pojawia się na
stole, to już wiadomo, że wiosna przyszła. Do tej
pory jadłam zupę
botwinkową klasycznej postaci – lekko słodką, zabieloną
śmietanką. W tym roku mała wariacja-
mleko kokosowe i dodatek
ricotty wynosi ją na całkiem nowy level, jest jeszcze pyszniej!1 pęczek świeżej
BOTWINKI (z mini
buraczkami)1-2
MŁODE ZIEMNIACZKI1 mały
BURACZEK1l
BULIONU DROBIOWEGO (lub warzywnego)200ml
MLEKA KOKOSOWEGO2-3 łyżki ŚWIEŻEGO
KOPERKU1 łyżka MASŁA1 łyżeczka
CUKRU TRZCINOWEGOSÓL I
PIEPRZDO PODANIA:
SER RICOTTAnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Liście
botwinki i
buraczki drobno siekamy, ziemniaczki obieramy i kroimy w kosteczkę,
buraczka ścieramy na tarce. Do garnka wlewamy
bulion, dodajemy ziemniaczki i gotujemy do miękkości (ok 20-25 minut). Dodajemy
buraczka,
botwinkę,
koperek,
masło i
cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż
buraczek stanie się miękki (staramy się nie doprowadzać zupy do wrzenia, inaczej straci swój piękny różowy kolor!). Na koniec powoli, wciąż energicznie mieszając, dodajemy
mleczko kokosowe. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Przelewamy do miseczek, dodajemy po 1-2 łyżki
ricotty, posypujemy dodatkowym
koperkiem. Gotowe!Podziel się: