ßßß


Botwinka, a więc młode listki i korzenie buraka lub bardziej potocznie – zupa z tychże. Gdy pojawia się na stole, to już wiadomo, że wiosna przyszła. Do tej pory jadłam zupę botwinkową klasycznej postaci – lekko słodką, zabieloną śmietanką. W tym roku mała wariacja- mleko kokosowe i dodatek ricotty wynosi ją na całkiem nowy level, jest jeszcze pyszniej!1 pęczek świeżej BOTWINKI (z mini buraczkami)1-2 MŁODE ZIEMNIACZKI1 mały BURACZEK1l BULIONU DROBIOWEGO (lub warzywnego)200ml MLEKA KOKOSOWEGO2-3 łyżki ŚWIEŻEGO KOPERKU1 łyżka MASŁA1 łyżeczka CUKRU TRZCINOWEGOSÓL I PIEPRZDO PODANIA:SER RICOTTAnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Liście botwinki i buraczki drobno siekamy, ziemniaczki obieramy i kroimy w kosteczkę, buraczka ścieramy na tarce. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziemniaczki i gotujemy do miękkości (ok 20-25 minut). Dodajemy buraczka, botwinkę, koperek, masło i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż buraczek stanie się miękki (staramy się nie doprowadzać zupy do wrzenia, inaczej straci swój piękny różowy kolor!). Na koniec powoli, wciąż energicznie mieszając, dodajemy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek, dodajemy po 1-2 łyżki ricotty, posypujemy dodatkowym koperkiem. Gotowe!Podziel się: