Wykonanie
W czwartek pojechałam na
kawę do Karoliny. Naszą ostatnią, babską, duńską
kawę.W poniedziałek bowiem cały klan wyrusza w podróż powrotną do Polski. Do rodziny; do domu. To prawie jak pierwszy wyjazd za granicę: wielka niewiadoma. Mnóstwo pytań, niepewności o jutro. Ale chcą, a ja życzę im jak najlepiej.Po ponad dziesięciu godzinach pracy już od progu oświadczyłam, że ja tylko na chwilkę. Siedziałyśmy trzy godziny, rozmawiając o wszystkim i o niczym. Później kolejne sześćdziesiąt minut stałyśmy w przedpokoju. Karola ściskała moją foremkę (którą zresztą od nie j dostałam), nie kwapiąc się jej oddać; a ja jakoś nie miała ochoty wyciągnąć po nią ręki.W końcu nastąpiło przekazanie kluczowego dla sprawy obiektu, po czym przestąpiłam próg i dyskutowałyśmy zawzięcie jakieś pół godziny.Trzymałyśmy się dzielnie. Tylko dlatego, że w niedzielę muszę wpaść po farby i pędzle, które mąż Karoliny przywiezie dla mnie z Polski. Uściski i łzy zostawiłyśmy więc sobie na weekend, choć muszę przyznać, że obu nam już
kąciki ust lekko drżały.Jak słusznie zauważył C., Karolina przecież nie umiera. Ale nic nie poradzę na to, że naprawdę nie lubię pożegnań.I już tęsknię za naszymi
kawkami...Na osłodę - optymistyczna, zieloniutka granola. C. stwierdził, że to najlepsza, jaką przygotowałam, ale do końca mu nie ufam (za często to powtarza). Jednak ciężko się nie zgodzić: odpowiednio słodka, cudownie chrupiąca, pełna smaku
jagód i zielonej
herbaty. Do tego kawałeczki
kasztanów, które nadają jej zupełnie wyjątkowego charakteru. Kolor też nie jest bez znaczenia; cudowny ocień zieleni wywołuje uśmiechy na twarzach konsumentów.Inspirację zaczerpnęłam z dwóch blogów: She who eats oraz 40 aprons . Trochę pozmieniałam, dopasowałam do swojego smaku i zawartości szafek. Choć muszę przyznać, że
czekolada matcha owładnęła moje myśli. Tylko gdzie ją zdobyć...?A może zrobię sama...?

Składniki:(na 2 l)200 g drobnych
płatków owsianych100 g grubych
płatków owsianych100 g
płatków jaglanych40 g
sezamu2 łyżki chia75 g
orzechów włoskich150 g kandyzowanych
kasztanów50 ml
syropu klonowego2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
oleju kokosowego1 łyżka zielonej
herbaty matcha200 g suszonych
jagódOrzechy i
kasztany grubo posiekać, wymieszać z
płatkami.
Olej rozpuścić, dodać
syrop klonowy, ekstrakt i
herbatę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, dokłądnie wymieszać.Mieszankę wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie.Piec w 160 st. C. przez 25-30 minut, 2-3
razy mieszając w trakcie pieczenia.Blachę wyjąć z piekarnika, dodać
jagody, wymieszać, ostudzić.Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju.Smacznego!

Słońce znów oszukuje. Świeci jak szalone, ale ciepła nie
daje.Nie podoba mi się to... Zupełnie.