Wykonanie
Smaczna, szybka w przygotowaniu i zdrowa – taka właśnie jest
pierś z kurczaka, o ile nic nie sknocimy po drodze. Dziś chcę zapoznać Was z moim przepisem na dietetyczną pierś, która bynajmniej w tyłek nie idzie.
Lista zakupów:
Pierś kurczaka – tyle, ile zjecie
Płatki owsiane – kilka garści, na panierkę1
jajkoOlej kokosowy do smażenia
Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błonek i kroimy na cieńsze płaty, a następnie solimy i
pieprzymy z dwóch stron.
Jajko bełtamy.
Płatki owsiane miksujemy w celu uzyskania drobniejszej konsystencji – nie jest to niezbędne, ale w ten sposób lepiej się nam przykleją do
mięsa.
Doprawione
mięso zanurzamy w rozbełtanym
jajku, a następnie obtaczamy w płatkach.
Rozgrzewamy na patelni łyżkę
oleju kokosowego, a następnie smażymy
mięso po kilka minut z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia się panierki.
Wyjmujemy kotlety na talerz, nakładamy dodatki i wcinamy.Smacznego!