Wykonanie
Obiad możemy podać w formie
ziemniaków, klopsików i dodatku
groszku z
kukurydzą. Ale możemy to wszystko połączyć w jedną całość i uzyskać smaczną i sytą zapiekankę. Polecam!


Ok. 1 kg
ziemniakówPulpeciki:400 g
mięsa mielonego z
łopatki1 duża
cebula1 łyżka
keczupu pikantnego1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1
jajko2-3 łyżki
bułki tartejSólPieprzOlej do smażeniaDodatkowo:300 g
żółtego sera260 g mieszanki
groszku z
kukurydzą JAMAR
Masło do formy
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części.
Mielone mięso dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę
cebulą. Dodajemy
jajko,
keczup,
koncentrat pomidorowy,
bułkę tartą i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Wyrabiamy gładką masę, formujemy małe klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym
oleju.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Na dnie układamy połowę
ziemniaków, następnie garść
sera, klopsiki, połowę mieszanki z
groszkiem, znów garść
sera, resztę
ziemniaków, resztę
kukurydzy z
groszkiem i resztę
sera. Wszystko zapiekamy pod przykryciem przez 25-30 minut w 180*C.