Wykonanie
Składniki:- 150g
mięsa mielonego- 1
cebula-
jajko- kilka łyżek
oleju do smażenia- kilka łyżek
bułki tartej- dwie
bułki kajzerki lub inne jak ktoś woli- 400g mrożonych frytek- 2 plasterki
żółtego sera-
sól,
pieprz,
ketchup do smakuPrzygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na
oleju. Wrzucamy ją do
mięsa, dodajemy jeszcze
jajko,
bułke tartą,
pieprz i wyrabiamy ręka lub łyżką na jednolitą masę. Konsystencja powinna być na tyle gęsta by dało się swobodnie formować nierozwalające się kotlety a jednocześnie nie zbytnio sucha, jeśli więc potrzeba dodajemy więcej
bułki tartej. Gdy mamy już taka odpowiednią konsystencję formujemy z
mięsa kulki które następnie delikatnie rozgniatamy tak aby były płaskie i panierujemy dokładnie w
bułce tartej. Smażymy ja na
oleju na mocno brązowy kolor. W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem frytek zgodnie z przepisem z opakowania (polecam je również przygotować według przepisu na frytki belgijskie dostępnego w dziale "przekąski"). Gdy mamy już usmażone kotlety wkładamy je do przeciętych
bułek, kładziemy na nie po plasterku
sera i razem wszystko podgrzewamy w piekarniku tak aby
bułka zrobiła się lekko chrupka a
ser się stopił. Podajemy z
ketchupem i wcześniej przygotowanymi frytkami.Zdaje sobie sprawę że taki obiad nie powala ani ceną ani czasem przygotowania ale jest smaczny więc pomyślałem że wrzucę.
Koszt: 6 . 50 zł