Wykonanie
Czasem mam taką ochotę, że muszę zjeść jakąś super kanapkę. Najchętniej z
jajkiem sadzonym. Zrobiłam takie kanapki na kolację, a później pomyślałam sobie, że fajnie by było zacząć dzień od takiej pyszności. A ponieważ rano wypijam
wodę z
cytryną i
miodem, a później koktajl, kanapka poszła ze mną do pracy. Co prawda ciepłe, rozpływające się
żółtko jest lepsze niż zimne, ale jeśli uparłam się, żeby tą kanapkę zabrać do pracy, trzeba było się poświęcić. Najlepsza jest ciepła- bez dwóch zdań, jedzona od razu po przygotowaniu, ale nie walczę ze swoimi kulinarnymi wymysłami:) Chciałam ją zabrać więc poszła..a
jajko spływające po całej kanapce, nie zrobiło na mnie najmniejszego wrażenia:)
Składniki (na dwie kanapki):2 kromki
chlebapół kulki
mozzarellipół
cukinii5-6
pieczarek- pokrojonych w plasterki
sólpieprzchili- wg gustu2
jajkaolej do smażenia- u mnie
kokosowyWykonanie:
Cukinię obierz i pokrój w plastry- użyłam obieraczki do warzyw. Podsmaż ją chwilę tak aby lekko zmiękła ale pozostała jędrna. Przełóż ją od miseczki i przykryj żeby pozostała ciepła.
Pieczarki także podsmaż przez chwilę aby zmięły ale nie rozpadły się za bardzo. Dodaj je do
cukinii. Zgrilluj
chleb, przygotuj
jajko sadzone. Na
chlebie ułóż plastry
mozzarelli, następnie dodaj
cukinię i
pieczarki, przypraw do smaku
sola,
pieprzem i
chili. Na koniec połóż
jajko. Podawaj od razu po przygotowaniu.Smacznego!