ßßß
SKŁADNIKI:4 duże ziemniaki1 brokuł200 g wędzonego boczku1 cebula6 pieczarek2 ząbki czosnku2 jajka300 ml śmietanki 30%100 g tartego sera mozzarellałyżeczka majerankusól, pieprz2-3 łyżki olejuPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki obieramy i myjemy. W dwóch osobnych garnkach gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki i brokuła na al dente.Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pod koniec smażenia boczku, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty czosnek, całość smażymy, aż boczek będzie zrumieniony, a cebula zeszklona.Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce oleju aż zmiękną.W miseczce mieszamy jaja ze śmietanką i całość doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwowo:- podgotowane ziemniaki, pokrojone w plasterki- boczek z cebulką- podgotowanego i podzielonego na różyczki brokuła- pieczarkiWarstwy układamy do wyczerpania się składników. Całość zalewamy sosem i posypujemy serem. Naczynie przykrywamy (jeśli nie mamy do niego pokrywki, wystarczy folia aluminiowa) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C. Danie pieczemy ok. 20-25 minut, do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec, naczynie odkrywamy, by ser się zrumienił. Podajemy np. z kefirem. Smacznego!