Wykonanie
Zapiekanki mają to do siebie, że możemy je zrobić z tego, co akurat mamy pod ręką. Wystarczą warzywa, odrobina
sera i śmietanka/jajka na sos. Zapiekanka to doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki - bo przecież nikt nie lubi wyrzucać żywności. Jeśli chodzi za
Wami pyszny i pożywny obiad, gwarantuję, połączenie
ziemniaków,
brokuła,
pieczarek i
boczku Was nie zawiedzie. Do tego szklanka
kefiru i czego chcieć więcej? Zapraszam!

SKŁADNIKI:4 duże
ziemniaki1
brokuł200 g
wędzonego boczku1
cebula6
pieczarek2 ząbki
czosnku2
jajka300 ml
śmietanki 30%100 g tartego
sera mozzarellałyżeczka
majerankusól,
pieprz2-3 łyżki
olejuPRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i myjemy. W dwóch osobnych garnkach gotujemy w osolonej wodzie
ziemniaki i
brokuła na al dente.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pod koniec
smażenia boczku, dodajemy pokrojoną w kosteczkę
cebulkę i przeciśnięty
czosnek, całość smażymy, aż
boczek będzie zrumieniony, a
cebula zeszklona.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce
oleju aż zmiękną.W miseczce mieszamy
jaja ze
śmietanką i całość doprawiamy
majerankiem,
solą i
pieprzem.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwowo:- podgotowane
ziemniaki, pokrojone w plasterki-
boczek z
cebulką- podgotowanego i podzielonego na różyczki
brokuła-
pieczarkiWarstwy układamy do wyczerpania się składników. Całość zalewamy sosem i posypujemy
serem. Naczynie przykrywamy (jeśli nie mamy do niego pokrywki, wystarczy folia aluminiowa) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C. Danie pieczemy ok. 20-25 minut, do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec, naczynie odkrywamy, by
ser się zrumienił. Podajemy np. z
kefirem. Smacznego!
