ßßß
Dziś z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" mam dla Was batoniki owsiane pochodzące z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna . Powiem krótko: są kapitalne! Na śniadanie z jogurtem i owocami komponują się idealnie :-) Samo przygotowanie batonów zajmuje chwilkę i tyleż samo jedzenie ich. Kilka, które zostały schowałam do lodówki, będą jeszcze na jutro ;-)SKŁADNIKI2 szklanki płatków owsianych1 szklanka amarantusa ekspandowanego2/3 szklanki łuskanych ziaren słonecznika2 jajka3 łyżki masła orzechowego50 g masła4 łyżki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich (ja zamiennie dałam wiórki kokosowe)1/2 szklanki mleka1/2 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka cynamonuDodatkowo (ja nie dawałam):polewa czekoladowaziarna sezamu
Ziarna słonecznika wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnie i przez chwilę prażymy, następnie odstawiamy by przestygły. Masło, mleko i cukier zagotowujemy, a następnie dodajemy masło orzechowe, cynamon i dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy płatki, amarantus, słonecznik, orzechy (u mnie wiórki), dolewamy mokre składniki i mieszamy razem. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka i jeszcze raz mieszamy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem (moja 22 x 23 cm) i dokładnie wyklejamy nią dno - autorka przepisu informuje, że masa może się lepić do dłoni, moja się nie lepiła, ale tak czy inaczej bądźcie przygotowani na wszystko ;-) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni na ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika, studzimy i kroimy w dowolne kształty. Możecie też od razu uformować kształty batoników i upiec je. Gotowe batony możecie polać czekoladą i posypać sezamem (ja z tego zrezygnowałam).
Razem ze mną wypiekały:DorotaMałgorzataJolaMagdalenaKamila