Wykonanie

Dziś z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" mam dla Was batoniki owsiane pochodzące z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna .
Powiem krótko: są kapitalne! Na śniadanie z
jogurtem i
owocami komponują się idealnie :-) Samo przygotowanie batonów zajmuje chwilkę i tyleż samo jedzenie ich. Kilka, które zostały schowałam do lodówki, będą jeszcze na jutro ;-)SKŁADNIKI2 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
amarantusa ekspandowanego2/3 szklanki łuskanych
ziaren słonecznika2
jajka3 łyżki
masła orzechowego50 g
masła4 łyżki drobno posiekanych lub zmielonych
orzechów włoskich (ja zamiennie dałam
wiórki kokosowe)1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonuDodatkowo (ja nie
dawałam):
polewa czekoladowaziarna
sezamu
Ziarna słonecznika wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnie i przez chwilę prażymy, następnie odstawiamy by przestygły.
Masło,
mleko i
cukier zagotowujemy, a następnie dodajemy
masło orzechowe,
cynamon i dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy
płatki,
amarantus,
słonecznik,
orzechy (u mnie wiórki), dolewamy mokre składniki i mieszamy razem. Na koniec dodajemy roztrzepane
jajka i jeszcze raz mieszamy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem (moja 22 x 23 cm) i dokładnie wyklejamy nią dno - autorka przepisu informuje, że masa może się lepić do dłoni, moja się nie lepiła, ale tak czy inaczej bądźcie przygotowani na wszystko ;-) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni na ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika, studzimy i kroimy w dowolne kształty. Możecie też od razu uformować kształty batoników i upiec je. Gotowe batony możecie polać
czekoladą i posypać
sezamem (ja z tego zrezygnowałam).

Razem ze mną wypiekały:DorotaMałgorzataJolaMagdalenaKamila