ßßß Cookit - przepis na Owsiane batoniki

Owsiane batoniki

nazwa

Wykonanie

Dziś z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" mam dla Was batoniki owsiane pochodzące z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna . Powiem krótko: są kapitalne! Na śniadanie z jogurtem i owocami komponują się idealnie :-) Samo przygotowanie batonów zajmuje chwilkę i tyleż samo jedzenie ich. Kilka, które zostały schowałam do lodówki, będą jeszcze na jutro ;-)
SKŁADNIKI
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
2/3 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
2 jajka
3 łyżki masła orzechowego
50 g masła
4 łyżki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich (ja zamiennie dałam wiórki kokosowe)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo (ja nie dawałam):
polewa czekoladowa
ziarna sezamu
Ziarna słonecznika wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnie i przez chwilę prażymy, następnie odstawiamy by przestygły. Masło, mleko i cukier zagotowujemy, a następnie dodajemy masło orzechowe, cynamon i dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy płatki, amarantus, słonecznik, orzechy (u mnie wiórki), dolewamy mokre składniki i mieszamy razem. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka i jeszcze raz mieszamy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem (moja 22 x 23 cm) i dokładnie wyklejamy nią dno - autorka przepisu informuje, że masa może się lepić do dłoni, moja się nie lepiła, ale tak czy inaczej bądźcie przygotowani na wszystko ;-) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni na ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika, studzimy i kroimy w dowolne kształty. Możecie też od razu uformować kształty batoników i upiec je. Gotowe batony możecie polać czekoladą i posypać sezamem (ja z tego zrezygnowałam).
Razem ze mną wypiekały:
Dorota
Małgorzata
Jola
Magdalena
Kamila
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2016/04/owsiane-batoniki.html