Wykonanie
Uwielbiam
granulowane otręby. Zazwyczaj jem je z
jogurtem, a dziś postanowiłam wykorzystać je do upieczenia
chleba. Wyszedł pyszny!

Składniki:1 szklanka
otrąb owsianych granulowanych ze
śliwką2 szklanki
mleka1 szklanka
mąki pszennej¾ szklanki
cukru2 dag
drożdży3
jajkatłuszcz do formyWykonanie:
Mleko zagotować i zalać
otręby, następnie po przestudzeniu zmiksować. Dodać
drożdże rozpuszczone w odrobinie ciepłej
wody i wymieszać.
Jajka utrzeć z
cukrem, połączyć z masą, wsypać
mąkę i dokładnie wyrobić ciasto ręką. Przelać do przygotowanej foremki keksowej i odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut.