Wykonanie

Od dawna przymierzałam się, by zrobić domowe
mleczko kokosowe i w końcu się zmobilizowałam. To nie jest trudne , a smakuje równie dobrze co takie z puszki a może i nieco lepiej, bo jest świeże. Produkt jest dostępny bez problemu (
wiórki kokosowe), technika niezbyt skomplikowana. Przejrzałam przepisy i zrobiłam trochę na wyczucie, po swojemu. Uznałam, że wcześniejsze namoczenie wiórków przyniesie dobry efekt. Miałam je zrobić wieczorem, ale byłam zmęczona, w związku z tym wiórki moczyły się całą noc, resztę
wody dodałam tuż przed miksowaniem i mleczko wyszło pyszne.

Resztę odciśniętych wiórków wykorzystałam do lekkiego serniczka na
jogurcie ( zdjęcie u góry ), przepis podam po tym na mleczko.100 g
wiórków kokosowych2 szklanki wrzącej
wodyWiórki zalewamy w miseczce najpierw jedną szklanką wrzątku i zostawiamy na klika godzin a nawet na całą noc. Gdy dobrze namokną , dodajemy drugą szklankę wrzątku i mieszamy. Wkładamy do blendera i miksujemy z przerwami około 3 minuty, tak, by blender się nie przegrzał.Przecedzamy powstałą masę przez gęste sitko, najlepiej wyłożone gazą, dobrze odciskamy. Z tej ilości wychodzi około 400 ml mleczka.

Jeżeli nie używamy go od razu, to musimy je przed dolaniem do potrawy zamieszać, bo rozwarstwia się, jak to zwykle
mleczko kokosowe. Na wierzchu utworzy się nieco
śmietanki kokosowej, nie tyle, ile na
mleku z puszki, ale też można ją wykorzystać do deserów.Ja większość mleczka dodałam do
ryżu z
krewetkami, ale o tym będzie innym razem. Dolałam też sobie do
kawy , super smakowała.Teraz chcę się pochwalić delikatnym serniczkiem
kokosowym, do którego dodałam świeżo wyciśnięte wiórki. Zrobiłam go na gęstym
jogurcie i w mikrofalówce, bo masy nie było wiele i nie warto mi było odpalać piekarnika. Ale kto chce może go upiec w 150 C , pewnie około 40 minut. Myślę, że można go zrobić też ze zwykłych
wiórków kokosowych.LEKKI SERNICZEK
KOKOSOWYok. 2/3 szklanki odciśniętych z mleczka
wiórków kokosowychok. 500 ml gęstego
jogurtu3 łyżki
cukru i 1
cukru z
waniliąłyżka
śmietanki kokosowej1
jajkołyżka
mąki ziemniaczanejNajpierw wymieszałam
jogurt z
cukrami. Po chwili dodałam mieszając widelcem odciśnięte
wiórki kokosowe i
śmietankę.
Potem wbiłam
jajko i dalej mieszając dosypałam
mąkę ziemniaczaną . Gdy wszystko było wymieszane na gładką masę wlałam ją do natłuszczonego naczynia żaroodpornego ( 22 na 12 cm) i wstawiłam do mikrofalówki na 500 W na 15 minut.
Potem zwiększyłam moc na 600 W i włączyłam jeszcze na 3-4 minuty. Sernik jest gotowy, gdy jest cały ścięty.Po wyjęciu wystudziłam i trzymałam w lodówce. Smakował doskonale, był delikatny a kokosowa nuta świetnie go ożywiała.Smacznego !