ßßß Cookit - przepis na Pieczony jogurt

Pieczony jogurt

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj odchodzę od prostoty i serwuję sobie coś innego, a dokładnie pieczony jogurt. Nie raz robiłam już taki wypiek i zawsze denerwowała mnie serwatka wydzielająca się z jogurtu podczas pieczenia. Tym razem przed pieczeniem odsączyłam jogurt i upiekłam go w kąpieli wodnej, dzięki czemu pieczony jogurt, nie smakuje jak jogurt, a raczej jak najlepszy sernik.
A w słuchawkach dzisiaj Mieczysław Fogg i 'Ostatnia niedziela'...
Pieczony jogurt z wodą różaną i ziarenkami wanilii; podany z granatem i tahini
Przepis:
własny
/ 1 porcja /
składniki:
250 g jogurtu bałkańskiego (lub greckiego, nie light, najlepiej z jak z najprostszym składem, np. Zott)
małe jajko
łyżka cukru (można np. dać waniliowy ze zwykłym pół na pół)
opcjonalnie:
1/2 - 3/4 łyżeczki wody różanej lub kilka kropel ulubionego aromatu
odrobina ziarenek z laski wanilii
Dzień wcześniej przed podaniem jogurt przełożyć na sitko wyłożone gazą/gazikami. Sitko umieścić w większym naczyniu tak, aby nie dotykało dna.
Wieczorem tego samego dnia z naczynia odlać wodę. a odsączony jogurt wymieszać z cukrem i jajkiem (i ewentualnie ze swoim ulubionymi dodatkami). Piekarnik nastawić na 150 stopni Celsjusza. W czajniku zagotować wodę. Naszą masę przełożyć do naczynka żaroodpornego. Teraz to naczynko wstawić do większego naczynia żaroodpornego, do którego wlać przegotowaną wodę. Całość wstawić do piekarnika i piec około 40-50 minut. W razie potrzeby (jeśli całość za bardzo spiekłaby się z góry) podczas pieczenia przykryć masę jogurtową folią aluminiową. Pieczony jogurt zostawić do ostudzenia przy uchylonym piekarniku. Wstawić na całą noc do lodówki. Rano podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Źródło:http://tostzdzemem.blogspot.com/2015/08/pieczony-jogurt.html