ßßß
Pieczony jogurt z wodą różaną i ziarenkami wanilii; podany z granatem i tahiniPrzepis:własny/ 1 porcja /składniki:250 g jogurtu bałkańskiego (lub greckiego, nie light, najlepiej z jak z najprostszym składem, np. Zott)małe jajkołyżka cukru (można np. dać waniliowy ze zwykłym pół na pół)opcjonalnie:1/2 - 3/4 łyżeczki wody różanej lub kilka kropel ulubionego aromatuodrobina ziarenek z laski waniliiDzień wcześniej przed podaniem jogurt przełożyć na sitko wyłożone gazą/gazikami. Sitko umieścić w większym naczyniu tak, aby nie dotykało dna.Wieczorem tego samego dnia z naczynia odlać wodę. a odsączony jogurt wymieszać z cukrem i jajkiem (i ewentualnie ze swoim ulubionymi dodatkami). Piekarnik nastawić na 150 stopni Celsjusza. W czajniku zagotować wodę. Naszą masę przełożyć do naczynka żaroodpornego. Teraz to naczynko wstawić do większego naczynia żaroodpornego, do którego wlać przegotowaną wodę. Całość wstawić do piekarnika i piec około 40-50 minut. W razie potrzeby (jeśli całość za bardzo spiekłaby się z góry) podczas pieczenia przykryć masę jogurtową folią aluminiową. Pieczony jogurt zostawić do ostudzenia przy uchylonym piekarniku. Wstawić na całą noc do lodówki. Rano podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego.