ßßß
Uwielbiam kwaśne słodkości; im bardziej kwaśne, tym lepiej ;-). I te muffiny można do takich zaliczyć. Słodko - kwaśne, ale w sam raz, z dużą ilością rabarbaru i chrupiącą cukrową posypką. Ciasto jest mięciutkie, ładnie wyrasta, błyskawiczne do wykonania!Składniki na 12 sztuk:300 g mąki pszennej tortowej2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej2 duże jajka150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego170 - 200 g drobnego cukru do wypieków220 g kwaśnej śmietany 12% (rzadkiej)skórka otarta z 2 cytryn (najlepiej niewoskowanych)2 łyżki soku z cytryny400 g rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki (nie obieramy łodyg)Dodatkowo:cukier granulowany do posypania muffinówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć do naczynia.W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, kwaśną śmietanę, skórkę i sok z cytryny, do połączenia (np. rózgą kuchenną). Dodać do nich przesiane suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać.Ciasto przełożyć do 12 sztywnych papilotek (lub miękkich wyłożonych w formie na muffiny) do 3/4 wysokości papilotki. Po wierzchu każdej muffinki posypać cukrem.Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pod koniec można włączyć termoobieg). Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).