Wykonanie

Uwielbiam kwaśne słodkości; im bardziej kwaśne, tym lepiej ;-). I te muffiny można do takich zaliczyć. Słodko - kwaśne, ale w sam raz, z dużą ilością
rabarbaru i chrupiącą
cukrową posypką. Ciasto jest mięciutkie, ładnie wyrasta, błyskawiczne do wykonania!Składniki na 12 sztuk:300 g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej2 duże
jajka150 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego170 - 200 g drobnego
cukru do wypieków220 g kwaśnej
śmietany 12% (rzadkiej)skórka otarta z 2
cytryn (najlepiej niewoskowanych)2 łyżki
soku z cytryny400 g
rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki (nie obieramy łodyg)Dodatkowo:
cukier granulowany do posypania muffinówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć do naczynia.W drugim naczyniu wymieszać
jajka,
olej,
cukier, kwaśną
śmietanę, skórkę i
sok z cytryny, do połączenia (np. rózgą kuchenną). Dodać do nich przesiane suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać
rabarbar i wymieszać.Ciasto przełożyć do 12 sztywnych papilotek (lub miękkich wyłożonych w formie na muffiny) do 3/4 wysokości papilotki. Po wierzchu każdej muffinki posypać
cukrem.Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pod koniec można włączyć termoobieg). Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).