Wykonanie
Sałatka ziemniaczana wywodzi się z kuchni niemieckiej, lecz jest lubiana i jedzona w wielu krajach. W Polsce przepis na nią zamieścił Jan Milikowski w książce "Potrawy z
Kartofli" już w 1842 roku, zatem można śmiało powiedzieć, że
sałatka ta na dobre zadomowiła się i w naszym
kraju. I nic
dziwnego, ponieważ jest nie tylko bardzo smaczna i pożywna, ale i łatwa w przygotowaniu. Dziś mam dla Was wersję tej sałatki, którą wzbogaciłam o dodatek aromatycznych
pieczarek, dzięki którym jest jeszcze smaczniejsza, zaś dodatek świeżego
koperku nadaje jej wiosenny charakter. Taka
sałatka może stanowić posiłek czy przekąskę samą w sobie lub też być smacznym dodatkiem obiadowym. Pasuje ona do wszystkiego: do
mięs pieczonych, do
kurczaka, do ryb czy do pieczonych kiełbasek (idealna na grilla!).

proporcje orientacyjne:3 duże
ziemniaki (wielkości pieści, ok. 600 g razem) Najlepsze będą
ziemniaki twarde, odmiany sałatkowej, które zachowują swój kształt po ugotowaniu1
cebula - obrana drobniutko posiekana6
ogórków konserwowych (lub kiszonych , jak wolicie) - pokrojonych w plasterki250 g
pieczarek - pokrojone w ćwiartki
olej do smażeniasos:1/2 szklanki
majonezu1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 12%1 ząbek
czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę4 łyżki zalewy z
ogórków konserwowych2 łyżki siekanego
koperkusól i świeżo mielony
czarny pieprz - intensywnie, do smaku1.
Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Można też je upiec w piekarniku lub mikrofalówce . Studzimy.(Tę czynność możemy wykonać nawet na dzień wcześniej przed przygotowaniem sałatki, co bardzo ułatwia pracę. Możemy też użyć niewykorzystanych
ziemniaków z innego posiłku.)2. Oczyszczone
pieczarki kroimy w ćwiartki i rumienimy na niewielkiej ilości
oleju na złoto. Oprószamy
solą i
pieprzem.Ostudzone
ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w duża kostkę.
Cebulę drobniutko siekamy a
ogórki kroimy w plasterki.3. Składniki sosu mieszamy. Sos doprawiamy naprawdę intensywnie do smaku
solą i
pieprzem - pamiętamy bowiem, że
ziemniaki, które się gotowały lub piekły w mundurkach, nie będą wcale słone i cały smak nada im właśnie sos.W salaterce mieszamy wszystkie składniki, tj.
ziemniaki,
cebulę,
ogórki i
pieczarki (trochę możemy odłożyć do dekoracji). Całości zalewamy sosem i tym razem mieszamy delikatnie, by
ziemniaki się nie porozpadały.
Sałatkę możemy odstawić na 20 minut, by smaki się połączyły.Ja najbardziej lubię, gdy
sałatka ziemniaczana jest podana w temperaturze pokojowej, jednak bardzo dobrze znosi ona przechowywanie w lodówce .Przepis dołączam do akcji "
Pieczarkowy Tydzień", organizowanej przez Mops w Kuchni.