ßßß


700 gramów schabu bez kości1 puszka pomidorów w zalewie (400 g)500 gramów mrożonej mieszanki warzywnej (jaką tylko lubicie, u mnie 7 składnikowa)2 średnie cebulesól, pieprzliść laurowy3 kuleczki ziela angielskiegosłodka papryka w proszku2 szczypty papryki ostrej lub pieprzu cayenneMięso kroimy na plastry, lekko rozbijamy, solimy, posypujemy pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy je na mocno rozgrzany olej, krótko przysmażamy, przekładamy do sporego rondla.Na tym samym tłuszczu szklimy pokrojoną w talarki cebulę, wrzucamy do mięsa, całość zalewamy gorącą wodą, tak by przykryła schab, wrzucamy liść laurowy, ziele, dodajemy sól (nie za dużo), pieprz i słodką paprykę (ostrą dodamy pod sam koniec), gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Kiedy schab jest już prawie miękki uzupełniamy wodę do poprzedniego stanu i wrzucamy mrożone warzywa, gotujemy około 10 minut (bez przykrycia).
Na koniec dodajemy pomidory z puszki, dusimy kolejne 10 minut, również bez przykrycia, doprawiamy finalnie.
UWAGA: Możemy część warzyw zmiksować, a część zostawić w całości, sos będzie bardziej esencjonalny.Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem i ulubioną surówką.