Wykonanie
Delikatnie przyrządzone
mięsko, które spokojnie może być dietetycznym obiadem jeśli pominiemy przysmażanie na patelni. Smakowity obiad dla całej rodziny.



700 gramów
schabu bez kości1 puszka
pomidorów w zalewie (400 g)500 gramów
mrożonej mieszanki warzywnej (jaką tylko lubicie, u mnie 7 składnikowa)2 średnie
cebulesól,
pieprzliść laurowy3 kuleczki
ziela angielskiegosłodka papryka w proszku2 szczypty
papryki ostrej lub
pieprzu cayenneMięso kroimy na plastry, lekko rozbijamy, solimy, posypujemy
pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy je na mocno rozgrzany
olej, krótko przysmażamy, przekładamy do sporego rondla.Na tym samym tłuszczu szklimy pokrojoną w talarki
cebulę, wrzucamy do
mięsa, całość zalewamy gorącą
wodą, tak by przykryła
schab, wrzucamy
liść laurowy, ziele, dodajemy
sól (nie za dużo),
pieprz i
słodką paprykę (ostrą dodamy pod sam koniec), gotujemy pod przykryciem około 30 minut.

Kiedy
schab jest już prawie miękki uzupełniamy
wodę do poprzedniego stanu i wrzucamy
mrożone warzywa, gotujemy około 10 minut (bez przykrycia).

Na koniec dodajemy
pomidory z puszki, dusimy kolejne 10 minut, również bez przykrycia, doprawiamy finalnie.

UWAGA: Możemy część warzyw zmiksować, a część zostawić w całości, sos będzie bardziej esencjonalny.Podajemy z
ziemniakami,
ryżem lub
makaronem i ulubioną surówką.