Wykonanie
Jak już na pewno wiecie,
szparagi darzę szczególnym uczuciem <3Sezon na nie jest niestety zdecydowanie za krótki, więc zawsze staram się go wykorzystać na maxa :) Dzisiaj pyszna
tarta na cieście francuskim z
mozzarellą i
pomidorkami - i oczywiście ze
szparagami !!!SKŁADNIKI

1 opakowanie
ciasta francuskiego 375 g200 g
zielonych szparagów150 g tartej
mozzarelli150 g
pomidorków koktajlowych1
jajkoświeżo mielony
pieprz1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżka tartego
sera (
parmezanu,
grana padano,corregio, czy innego ulubionego :))PRZYGOTOWANIENa blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy
ciasto francuskie. Zawijamy do środka wszystkie brzegi - na grubość około 1/2 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy je roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na kwadrans.
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Blanszujemy przez 2-3 minuty.
Pomidorki przekrawamy na pół. Na upieczonym cieście rozsypujemy równomiernie
mozzarellę, układamy
szparagi - na przemian główką do góry i na dół. Rozkładamy połówki
pomidorków, oprószamy
pieprzem i
tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.


Po upieczeniu posypujemy całość
startym serem.

Podajemy tartę pokrojoną na kwadraty. Smacznego :)


Cała
tarta - 1971 kcal, może stanowić posiłek dla 3 osób, lub być przekąską dla 4-6.
Białko- 72,5 g, tłuszcz - 129,2 g , węglowodany - 133,5 g , błonnik - 4,8 g.Zapraszam na funpage na FB oraz Instagram