Wykonanie

Dużo przepisów czeka grzecznie na publikację - tylko z czasem u mnie kiepsko :) Dziś znalazłam chwilę i polecam wam Kruchą tartę ze
szparagami na cieście francuskim - przepis odkryty w Lawendowym Domu.
Tarta jest banalnie prosta w wykonaniu, a do tego tak uniwersalna, że kiedy tylko znudzą wam się
szparagi - spokojnie możecie upiec ją z
bakłażanem,
cukinią,
szpinakiem,
papryką lub innym warzywnym rarytasem ;)

Składniki:1 opakowanie mrożonego
ciasta francuskiego light1 duży pęczek
zielonych szparagów15 małych
pomidorków koktajlowychświeżo mielony
pieprz3 łyżki startego
parmezanu5 łyżek
jogurtu greckiego light - można zastąpić bałkańskimDo dzieła:
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, równocześnie ustawiamy piekarnik do nagrzania na 200*C. Przed pieczeniem blanszujemy
szparagi, czyli zanurzamy je we wrzątku na 15 sek., po czym odcedzamy i zlewamy zimną
wodą. Ciasto dzielimy na porcje - ich ilość i wielkość zależy od tego, jakie ciasto posiadacie. Mi zdarzało się dzielić je na 3 prostokąty o szerokości ok. 20 cm - ale np. ta
tarta ze zdjęć to jeden kawałek ciasta szerokości ok. 25-30cm, który nie nadawał się do podziału ;). Kiedy już mamy ten krok za sobą końcem noża w odległości1-2cm od brzegu delikatnie nacinamy ciasto, uważając aby nie przeciąć go na wskroś.
Jogurt mieszamy z
parmezanem i rozsmarowujemy na cieście, pomijając naciętą
ramkę. Na tak przygotowany spód układamy
szparagi naprzemiennie,
pomidorki kroimy w plastry i kładziemy na
szparagi. Zanim
tarta trafi do piekarnika skrapiamy ją odrobiną
oliwy z oliwek - ja używam extra virgine Classico firmy Ninini - jest niesamowicie wydajna, ponieważ jest w sprayu ;) Wszystko obficie przyprawiamy świeżo mielonym
pieprzem. Tartę wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Gotowe ;)