Wykonanie
Dwa lata temu zobaczyłam ją u Małgosi . Zauroczyła mnie, ale jej nie zrobiłam -
szparagi były nie do dostania na moim bazarku. Rok temu zupełnie o niej zapomniałam. Na szczęście w tym roku bardzo podobną zrobiła Beatka . Ponieważ miałam wszystkie składniki wykonałam natychmiast łącząc obydwa przepisy.

Składniki:opakowanie mrożonego
ciasta francuskiego21
szparagówok. 9
pomidorków koktajlowych (dałam zwykłe
pomidory)4 łyżki
jogurtu greckiego2 łyżki startego
parmezanuświeżo mielony
pieprzświeże listki
tymiankuWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 220 st.C.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Przed pieczeniem podgotować je przez chwilę na parze.Ciasto podzielić na porcje (używałam ciasta w płatach, więc jeden płat był jedną porcją). Końcem noża naciąć delikatnie ciasto ok. 1- 2 cm od brzegu. Trzeba przy tym uważać, by nie przeciąć ciasta na wylot.
Jogurt wymieszać z
parmezanem, rozsmarować na prostokącie, który powstał po nacięciu.
Pomidorki pokroić w plastry, ułożyć na
masie jogurtowej, a na nich ułożyć
szparagi i listki
tymianku. Przed włożeniem do piekarnika skropić
oliwą. Piec ok. 20 minut. Przed podaniem doprawić świeżo mielonym
pieprzem.

/wydrukuj przepis/