ßßß
1 opakowanie ciastek kakaowych typu HITy (250g)100 g masłaMasa:1 szklanka mleka2 łyżki żelatyny2 opakowania cukru waniliowego600 g serków homogenizowanych waniliowych2 żółtka125 g miękkiego masłaGóra:2 galaretki pomarańczowe2 średnie pomarańczePRZYGOTOWANIEGalaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki.Masło (100g) rozpuszczamy w garnuszku. Studzimy. Ciastka mielimy/blendujemy na gładko i mieszamy z masłem. Wykładamy masę na dno 22cm tortownicy - dociskamy dłonią. Wkładamy do lodówki.Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy.Serki, masło, cukier waniliowy i żółtka miksujemy na gładko. Dodajemy ostudzone mleko, mieszamy i wstawiamy do stężenia na ok. pół godziny do lodówki.Po tym czasie zalewamy tortownicę tężejącą masą i znów wkładamy do lodówki.Pomarańcze filetujemy ( w tym przepisie podaję link jak łatwo to zrobić :)).Kiedy galaretka zaczn ie się ścinać, u kładamy pomarańcze na masie serowej i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)



Zapraszam na fanpage na FB oraz InstagramPorcja serniczka (cały to 12 porcji po około 165 g) to niestety ... ok. 300 kcal, w tym :7,4 g białka, tłuszcz- 16,3 5g, węglowodany - 32,9g, błonnik 0,8g