Wykonanie
Czas na 200 posta : ) A z tej okazji przygotowałyśmy pyszny przepis na
cynamonowo-piernikowy sernik na zimno. Idealny na czas świąteczny. Nie wymagający pieczenia, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil ( choć niestety musi odstać nieco w lodówce). Jeśli nie macie czasu na pieczenie, a chcecie zachwycić gości domowym
ciastem to przepis dla was!

Ilość porcji: mała tortownicaSkładniki:Spód ciasta:160g
herbatników z kremem ( u nas
kakaowe żeby ładnie kontrastowały)40g
masłaCiasto:

700g
serka homogenizowanego o smaku waniliowym300ml
śmietanki kremówki4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatyny2 łyżeczki
cynamonuKilka pierniczkówPół małej szklanki ciepłej
wodyWierzch:Pierniczek (opcjonalnie)
Pomarańcza2
galaretki pomarańczoweCiasteczka wraz z
masłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia by później łatwiej było wyjąć ciasto. Masę wygładzamy i odstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy
śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy
cukier puder oraz
cynamon. Następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy
serek i krótko mieszamy. Pierniki kruszymy na drobno, dorzucamy do masy i mieszamy, tym razem łyżką. Wykładamy masę na spód. Na wierzchu układamy pierniki lub
pomarańcze (można oczywiście użyć wyobraźni i poukładać cokolwiek co nam przyjdzie do głowy:)). Odstawiamy ciasto do lodówki. Przygotowujemy
galaretkę rozpuszczając ją w mniejszej ilości
wody niż pokazuje instrukcja(najlepiej zmniejszyć ilość o połowę –
daje to 500ml) Po przestudzeniu
galaretki* wylewamy na ciasto. Odkładamy do lodówki, aż
galaretka stężeje. Ciasto jest gotowe i można zajadać!*
Galaretkę można wystawić na balkon lub do miski pełnej zimnej
wody, wówczas proces stygnięcia będzie szybszy.


