Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Placek po CYGAŃSKUBabka Wielkanocna o smaku ... »Kochani następny Wpis przemawiający do wszystkich, idealny na zbliżające się Święta WielkanocneSkładniki:- 500 g
mąki pszennej typ 500- 1 opakowanie
drożdży suchych- 250 ml
mleka ciepłego lecz nie gorącego- 2 łyżki
cukru-szczypta
soli- 100 g rozpuszczonej letniej
margaryny- 2
jajaDodatkowo:-
słonecznik łuskany 2 garście- roztrzepane
jajko do posmarowania
bułek-
orzeszki ziemne( 30 szt na 10
bułek) HelioKrok 1Do misy wsypujemy przesianą
mąkę i suche
drożdże. Podgrzewamy
mleko i wlewamy do
mąki. Wsypujemy
sól i
cukier, wbijamy
jaja i wlewamy rozpuszczoną letnią
margarynę. Wyrabiamy ciasto mikserem( końcówka hak) koło 10 minut. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę czasu, przykryte ściereczką.Krok 2Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i rękoma formujemy owalne bułeczki które nacinamy nożem z jednej strony tak po środku z 2-3 centymetry aby nam powstały uszka zajączka. Po przecięciu bułeczki zauważamy ze lekko się rozchodzi- tak ma być . Smarujemy bułeczki
jajem . Dekorujemy uszka
słonecznikiem, a buźkę i oczka robimy z
orzeszków ziemnych. Bułeczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach pieczemy w 170 stopniach koło 20 minut. Studzimy na kratce. Idealna bułeczka do święconki jak i na śniadanie.
piątek, 04 marca 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter