ßßß Cookit - przepis na Czulent z kaszą i fasolą

Czulent z kaszą i fasolą

nazwa

Wykonanie

Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Jest to wolno duszony gulasz z koszernego mięsa, fasoli i kaszy, z dodatkiem cebuli. Przygotowałam czulent z wołowiny, białej fasoli i kaszy gryczanej wg przepisu Pani Janiny Olszowy z książki „Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami. Ja podałam go z bieszczadzkimi kotletami z ziemniaków i sera.
Składniki:
500 g pręgi wołowej lub mostku wołowego
1 szklanka kaszy gryczanej
1 szklanka fasoli „Jaś” (lub 1 puszka białej fasoli)
3-4 ząbki czosnku
4 łyżki tłuszczu (olej lub klarowane masło)
3 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
5 szklanek gorącej przegotowanej wody
2-3 liście laurowe
Dzień wcześniej fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i pozostawiamy na noc (w przypadku fasoli z puszki pomijamy moczenie fasoli).
Następnego dnia mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obie cebule obieramy i siekamy je drobno.
W szerokim rondlu z grubym dnem podgrzewamy tłuszcz, i obsmażamy na nim mięso razem z cebulą. Dodajemy pieprz oraz paprykę, mieszamy i zalewamy gorącą wodą. Jeśli moczyliśmy fasolę, odcedzamy ją i dodajemy do mięsa. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 2 godziny. Po tym czasie wsypujemy wypłukaną kaszę, dodajemy liście laurowe, a jeśli jest potrzeba dodajemy trochę gorącej wody. Danie dusimy około 30 minut, a pod koniec dodajemy sól i roztarte ząbki czosnku. Jeśli zamiast moczonej fasoli korzystamy z fasoli w puszce również dodajemy ją pod koniec duszenia.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/04/czulent-z-kasza-i-fasola.html