Wykonanie
Sposób przygotowania karczku i
boczku babcia nauczyła mnie tak samo. Łatwo, efektownie i smacznie.
SKŁADNIKI:marynata (solanka):pół szklanki
soli2 litry
wody2
listki laurowe3
ziela angielskiemięso:1,5kg karczku wieprzowego
olejmajeranekkucharek6 ząbki
czosnkupapryka słodka i ostraSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W wodzie rozpuścić
sól. Do zimnej solanki włożyć
mięso (można je delikatnie ponacinać) oraz listki z zielem. Odstawić na 2 doby.Po 2 dobach wyjmujemy karczek, odsączyć ręcznikiem papierowym nadmiar
wody, delikatnie oblać
olejem, natrzeć roztartym
czosnkiem, obsypać
majerankiem i kucharkiem. Ułożyć na blasze wysmarowanej
olejem. Piec w 190-200 do miękkości ok. 2-3 godzin. Najlepiej sprawdzać widelcem. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypać jeszcze
paprykami. Wstawić do lodówki do wystygnięcia.SMACZNEGO!