Wykonanie
Jeśli chodzi o święta to jestem zdecydowanie za tradycyjnymi daniami których nauczyłam się od dziadków. Po prostu te wszystkie smaki mimo że się powtarzają to robią to raz w roku i to własnie dzięki nim wiem i czuje że to święta.
Boczek podajemy z
chlebkiem,
chrzanem,
musztarda... z resztą jak kto lubi, w końcu to święta :D
SKŁADNIKI:marynata (solanka):pół szklanki
soli2 litry
wody2
listki laurowe3
ziela angielskiemięso:1,5kg
boczku ze skórą
olejmajeranekkucharek4 ząbki
czosnkupapryka słodka i ostraSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W wodzie rozpuścić
sól. Do zimnej solanki włożyć
mięso (można je delikatnie ponacinać-
mięso nie skórę)oraz listki z zielem. Odstawić na 2 doby.Po 2 dobach wyjmujemy
boczek, odsączyć ręcznikiem papierowym nadmiar
wody, delikatnie oblać
olejem, natrzeć roztartym
czosnkiem, obsypać
majerankiem i kucharkiem. Ułożyć na blasze wysmarowanej
olejem skóra do dołu.
Pies w 190-200 do miękkości ok. 2-3 godzin. Najlepiej sprawdzać widelcem. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypać jeszcze
paprykami. Wstawić do lodówki do wystygnięcia.SMACZNEGO!