ßßß Cookit - przepis na Boczek pieczony.

Boczek pieczony.

nazwa

Wykonanie

Jeśli chodzi o święta to jestem zdecydowanie za tradycyjnymi daniami których nauczyłam się od dziadków. Po prostu te wszystkie smaki mimo że się powtarzają to robią to raz w roku i to własnie dzięki nim wiem i czuje że to święta.
Boczek podajemy z chlebkiem, chrzanem, musztarda... z resztą jak kto lubi, w końcu to święta :D
SKŁADNIKI:
marynata (solanka):
pół szklanki soli
2 litry wody
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
mięso:
1,5kg boczku ze skórą
olej
majeranek
kucharek
4 ząbki czosnku
papryka słodka i ostra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W wodzie rozpuścić sól. Do zimnej solanki włożyć mięso (można je delikatnie ponacinać-mięso nie skórę)oraz listki z zielem. Odstawić na 2 doby.
Po 2 dobach wyjmujemy boczek, odsączyć ręcznikiem papierowym nadmiar wody, delikatnie oblać olejem, natrzeć roztartym czosnkiem, obsypać majerankiem i kucharkiem. Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem skóra do dołu. Pies w 190-200 do miękkości ok. 2-3 godzin. Najlepiej sprawdzać widelcem. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypać jeszcze paprykami. Wstawić do lodówki do wystygnięcia.
SMACZNEGO!
Źródło:http://narodziny-smaku.blogspot.com/2013/12/boczek-pieczony.html