Wykonanie

Ciasto Królowa nocy to ciemny
biszkopt i 2 kremy na bazie
serka mascarpone – kajmakowy i
czekoladowo-nugatowy. Takie
tortowe ciasto ma szansę zabłysnąć na niejednym przyjęciu :)Składniki na blaszkę 25x35 cm:· 8
jajek w temperaturze pokojowej (
białka i
żółtka osobno)· 130 g drobnego
cukru do wypieków· 300 g
mąki pszennej tortowej· 40 g
kakao· 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia· szczypta
soliDodatkowo:· do nasączenia 2/3 szklanki mocnego naparu z
herbaty wymieszanego z
sokiem z połowy
cytryny· do dekoracji –
biała czekolada (wg uznania)
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i mieszamy z
kakao i szczyptą
soli.W dużej misce miksujemy
białka dodając pod koniec po 1 łyżce
cukru pudru. Kiedy masa
białkowa będzie sztywna dodajemy po 1
żółtku cały czas miksując. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy
mąkę z
kakao mieszając delikatnie rózgą, żeby ciasto za bardzo nie opadło.
Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C (grzałka góra-dół) około 30-35 minut. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Rozcinamy na 2 blaty.Krem kajmakowy:· 500 g
serka mascarpone· 150 g masy kajmakowej (z puszki)· 100 g
białej czekoladyCzekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do małej metalowej miski i ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się
wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy
serek mascarpone, po czym dodajemy masę kajmakową i wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy
czekolada się rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy kajmakowej i miksujemy.Dolną połowę
biszkoptu nasączamy połową
herbaty z
cytryną, wykładamy na niego masę i na wierzch kładziemy drugą połowę
biszkoptu.
Krem czekoladowo-nugatowy:· 500 g
serka mascarpone· 150 g kremu nugatowego typu Nutella (może być jakaś tańsza wersja z sieciówki)· 100 g
gorzkiej czekoladyCzekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do małej metalowej miski i ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się
wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy
serek mascarpone, po czym dodajemy krem nugatowy i wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy
czekolada się rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy nugatowej i miksujemy.
Biszkopt nasączamy pozostałą
herbatą z
cytryną, wykładamy na niego masę i ewentualnie ozdabiamy wierzch.Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.