ßßß
Ciasto Królowa nocy to ciemny biszkopt i 2 kremy na bazie serka mascarpone – kajmakowy i czekoladowo-nugatowy. Takie tortowe ciasto ma szansę zabłysnąć na niejednym przyjęciu :)Składniki na blaszkę 25x35 cm:· 8 jajek w temperaturze pokojowej (białka i żółtka osobno)· 130 g drobnego cukru do wypieków· 300 g mąki pszennej tortowej· 40 g kakao· 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia· szczypta soliDodatkowo:· do nasączenia 2/3 szklanki mocnego naparu z herbaty wymieszanego z sokiem z połowy cytryny· do dekoracji – biała czekolada (wg uznania)
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z kakao i szczyptą soli.W dużej misce miksujemy białka dodając pod koniec po 1 łyżce cukru pudru. Kiedy masa białkowa będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą, żeby ciasto za bardzo nie opadło. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C (grzałka góra-dół) około 30-35 minut. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Rozcinamy na 2 blaty.Krem kajmakowy:· 500 g serka mascarpone· 150 g masy kajmakowej (z puszki)· 100 g białej czekoladyCzekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do małej metalowej miski i ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy serek mascarpone, po czym dodajemy masę kajmakową i wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy kajmakowej i miksujemy.Dolną połowę biszkoptu nasączamy połową herbaty z cytryną, wykładamy na niego masę i na wierzch kładziemy drugą połowę biszkoptu.Krem czekoladowo-nugatowy:· 500 g serka mascarpone· 150 g kremu nugatowego typu Nutella (może być jakaś tańsza wersja z sieciówki)· 100 g gorzkiej czekoladyCzekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do małej metalowej miski i ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy serek mascarpone, po czym dodajemy krem nugatowy i wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy nugatowej i miksujemy.Biszkopt nasączamy pozostałą herbatą z cytryną, wykładamy na niego masę i ewentualnie ozdabiamy wierzch.Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.