Wykonanie
Ciastka jeżyki (nazywane również owsiankami) to podkarpacki wypiek z czasów kryzysu. Kiedy w sklepach nie było
masła,
mięsa ani
słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem.
Masło zastępowały sztuczną
margaryną,
czekoladę kakao z
mlekiem w proszku,
cytrynę kwaskiem
cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z
kapusty.
Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed świętami znacznie łatwiej było je kupić. Stąd w tym kryzysowym przepisie taki rarytas :)Dzisiaj
płatków owsianych używamy w kuchni ze względów zdrowotnych, lub z wyboru. Kiedyś to był prawdziwy wyczyn, żeby podać je gościom w takiej formie, żeby prosili o dokładkę. Jak dla mnie,
ciastka jeżyki mają w sobie to coś – wyciągam rękę po więcej :)

Składniki na 25 sztuk:2 szklanki
płatków owsianych100 g
masła (w oryginale
margaryna)1/3 szklanki
cukru2
jajka1 szklanka grubo posiekanych
orzechów włoskich1 szklanka
rodzynekW mojej „uwspółcześnionej” wersji dodałam
marmoladę (skądinąd również PRL-owską) i połówki
orzechów.
Masło i
jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z
cukrem, a następnie wbijamy kolejno
jajka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy
płatki owsiane,
bakalie i
orzechy. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, żeby się dobrze połączyły.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką niewielkie stosiki i lekko go spłaszczamy. Ja część
ciastek uformowałam przy pomocy obręczy i dodatkowo dałam trochę różanej
marmolady (orzeszek wylądował w niej już po upieczeniu).Pieczemy w 175 stopniach C (grzałka góra-dół) około 15 minut do lekkiego zezłocenia. Studzimy na blaszce, lub po wstępnym przestygnięciu przekładamy na kratkę.
