ßßß Cookit - przepis na Ciastka jeżyki

Ciastka jeżyki

nazwa

Wykonanie

Ciastka jeżyki (nazywane również owsiankami) to podkarpacki wypiek z czasów kryzysu. Kiedy w sklepach nie było masła, mięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed świętami znacznie łatwiej było je kupić. Stąd w tym kryzysowym przepisie taki rarytas :)
Dzisiaj płatków owsianych używamy w kuchni ze względów zdrowotnych, lub z wyboru. Kiedyś to był prawdziwy wyczyn, żeby podać je gościom w takiej formie, żeby prosili o dokładkę. Jak dla mnie, ciastka jeżyki mają w sobie to coś – wyciągam rękę po więcej :)
Składniki na 25 sztuk:
2 szklanki płatków owsianych
100 g masła (w oryginale margaryna)
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
W mojej „uwspółcześnionej” wersji dodałam marmoladę (skądinąd również PRL-owską) i połówki orzechów.
Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem, a następnie wbijamy kolejno jajka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy płatki owsiane, bakalie i orzechy. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, żeby się dobrze połączyły.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką niewielkie stosiki i lekko go spłaszczamy. Ja część ciastek uformowałam przy pomocy obręczy i dodatkowo dałam trochę różanej marmolady (orzeszek wylądował w niej już po upieczeniu).
Pieczemy w 175 stopniach C (grzałka góra-dół) około 15 minut do lekkiego zezłocenia. Studzimy na blaszce, lub po wstępnym przestygnięciu przekładamy na kratkę.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/03/ciastka-jezyki.html