Wykonanie

Pyszny, delikatny, o zróżnicowanym smaku torcik z każdym kęsem coraz lepszy. Zrobiony specjalnie dla mojego ukochanego
męża w dniu urodzin. Kochanie wszystkiego naj,naj,naj odemnie i od naszej córci !!!Składniki:
biszkopt orzechowy:3
jajka3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki1/2 szklanki zmielonych
orzechów włoskichbiszkopt makowy:3
jajka3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki4 łyżki suchego
makubiszkopt kawowy:3
jajka3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki1/2 szklanki
kawy cappuccino w proszkuMasa:1 litr
mleka2 budynie
waniliowe1 kostka
masła1 kostka
margaryny1/2 szklanki zmielonych
orzechów włoskich1/2 szklanki
kawy cappuccino w proszkuPonadto:2-3 łyżki
makukilka
orzechów piniowychkilka
rodzynek1/2 szklanki zmielonych
orzechów włoskichBiszkopt orzechowy:
białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cały czas ubijając po jednym
żółtku i po łyżce
cukru, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy
mąkę i zmielone
orzechy, delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy.

Masa jajeczna z
orzechami.....................................................Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki lub małej tortownicy.

W foremce....................................................................Pieczemy w piekarniku w temp. 180'C przez około 20 minut. Upieczony
biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt orzechowy......................................................
Biszkopt makowy:
białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cały czas ubijając po jednym
żółtku i po łyżce
cukru, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy
mąkę i
mak, delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy.

Masa jajeczna z
makiem............................................................Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki lub małej tortownicy.

W foremce....................................................................................Pieczemy w piekarniku w temp. 180'C przez około 20 minut. Upieczony
biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt makowy.....................................................................
Biszkopt kawowy:
białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cały czas mieszając po jednym
żółtku i po łyżce
cukru, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy
mąkę i
kawę capuccino, delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy.

Masa jajeczna z
kawa cappuccino..................................................Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki lub małej tortownicy.

W foremce....................................................................................Pieczemy w piekarniku w temp. 180'C przez około 20 minut. Upieczony
biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt kawowy...........................................................................W niepełnej szklance
mleka rozpuszczamy obydwa budynie, resztę
mleka gotujemy. Do gotującego się
mleka wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy, cały czas mieszając do momentu pojawienia się powietrznych wulkanów. Gotowy
budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Masło,
margarynę i
cukier puder ucieramy na puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo
budyń, cały czas ucierając.

Z
budyniem............................................................................Gotową masę budyniową dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy zmielone
orzechy i dokładnie mieszamy.

Masa budyniowa z
orzechami.............................................Do drugiej dodajemy
kawę cappuccino i również dokładnie mieszamy.

Masa budyniowa z
kawą cappuccino.................................................Trzecią zostawiamy do dekoracji.
Biszkopt z masa
orzechową.................................................Na to kładziemy
biszkopt makowy na który nakładamy masę
kawową.

Makowy z masą
kawową........................................................Na masę
kawową nakładamy ostatni
orzechowy biszkopt. Boki ciasta smarujemy masą budyniową i obsypujemy zmielonymi
orzechami, a następnie delikatnie smarujemy wierzch
tortu, który obsypujemy
makiem.

Obsypany
makiem i
orzechami.........................................................Tort dekorujemy pozostałą masą przy pomocy rękawa cukierniczego oraz
rodzynkami i
orzechami, według uznania. Gotowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego !

Tort
orzechowo-
makowo-
kawowy.....................................................

I jeszcze kawałeczek....................................................................