ßßß Cookit - przepis na Tort orzechowo-makowo-kawowy

Tort orzechowo-makowo-kawowy

nazwa

Wykonanie

Pyszny, delikatny, o zróżnicowanym smaku torcik z każdym kęsem coraz lepszy. Zrobiony specjalnie dla mojego ukochanego męża w dniu urodzin. Kochanie wszystkiego naj,naj,naj odemnie i od naszej córci !!!
Składniki:
biszkopt orzechowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
biszkopt makowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
4 łyżki suchego maku
biszkopt kawowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/2 szklanki kawy cappuccino w proszku
Masa:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
1 kostka masła
1 kostka margaryny
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki kawy cappuccino w proszku
Ponadto:
2-3 łyżki maku
kilka orzechów piniowych
kilka rodzynek
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
Biszkopt orzechowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cały czas ubijając po jednym żółtku i po łyżce cukru, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy mąkę i zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy.
Masa jajeczna z orzechami.....................................................
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki lub małej tortownicy.
W foremce....................................................................
Pieczemy w piekarniku w temp. 180'C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt orzechowy......................................................
Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cały czas ubijając po jednym żółtku i po łyżce cukru, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy mąkę i mak, delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy.
Masa jajeczna z makiem............................................................
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki lub małej tortownicy.
W foremce....................................................................................
Pieczemy w piekarniku w temp. 180'C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt makowy.....................................................................
Biszkopt kawowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cały czas mieszając po jednym żółtku i po łyżce cukru, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy mąkę i kawę capuccino, delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy.
Masa jajeczna z kawa cappuccino..................................................
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki lub małej tortownicy.
W foremce....................................................................................
Pieczemy w piekarniku w temp. 180'C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt kawowy...........................................................................
W niepełnej szklance mleka rozpuszczamy obydwa budynie, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy, cały czas mieszając do momentu pojawienia się powietrznych wulkanów. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło, margarynę i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo budyń, cały czas ucierając.
Z budyniem............................................................................
Gotową masę budyniową dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy.
Masa budyniowa z orzechami.............................................
Do drugiej dodajemy kawę cappuccino i również dokładnie mieszamy.
Masa budyniowa z kawą cappuccino.................................................
Trzecią zostawiamy do dekoracji.
Biszkopt z masa orzechową.................................................
Na to kładziemy biszkopt makowy na który nakładamy masę kawową.
Makowy z masą kawową........................................................
Na masę kawową nakładamy ostatni orzechowy biszkopt. Boki ciasta smarujemy masą budyniową i obsypujemy zmielonymi orzechami, a następnie delikatnie smarujemy wierzch tortu, który obsypujemy makiem.
Obsypany makiem i orzechami.........................................................
Tort dekorujemy pozostałą masą przy pomocy rękawa cukierniczego oraz rodzynkami i orzechami, według uznania. Gotowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego !
Tort orzechowo-makowo-kawowy.....................................................
I jeszcze kawałeczek....................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/07/Tort-orzechowo-makowo-kawowy.html