Wykonanie
Zapiekanka z tortellini lub zapiekane tortellini - można nazwać i tak i tak. Stali czytelnicy bloga wiedzą, że uwielbiam przeróżne zapiekanki i lubię wymyślać ciekawe w nich zestawienia :-). Dziś proponuję zapiekankę z
makaronem tortellini. Co prawda, nie ja pierwsza wpadłam na ten pomysł by pierożki umieścić w piekarniku, jednak uważam, że moja wersja wcale nie jest gorsza ;-) Zapiekanka jest bardzo pomidorowa i
mięsna (aż na myśl nasuwa się stwierdzenie "oszukane lasagne") a przy tym jest bardzo łatwa, syta i szybka w wykonaniu.Naczynie żaroodporne 20 x 30 cm - 6 porcjiSkładniki:500 g
makaronu tortellini z
mięsemsłoiczek 500 ml
ogórków konserwowychsłoiczek 500 ml
konserwowej paprykipuszka słodkiej
kukurydzy konserwowejcałe
pomidory w zalewie własnej - 400 mlząbek
czosnku1 mała
cebulapieprz i
sólsuszone oregano - około płaska łyżka
żółty ser 40 dagopcjonalnie:
cukierWykonanie:Tortellini ugotować w posolonej wodzie na miękko, przepłukać chłodną
wodą i odcedzić z nadmiaru
wody.
Kukurydze odsączyć,
paprykę i
ogórki pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podzielić na dwie równe porcje.
Pomidory (z zalewy) drobno posiekać, połączyć z zalewą. Dodać do niej posiekaną drobno
cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku,
oregano,
sól i
pieprz. Masa powinna być pikantna ale też słodkawa w smaku - jeżeli nie jest, to delikatnie posłodzić. Do sosu dodać połowę
sera, połączyć.
Kukurydzę,
paprykę,
ogórki,
makaron i sos dokładnie ze sobą zmieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Posypać drugą częścią
sera i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 25 minut.Smacznego! :-)Facebook /// Instagram