Wykonanie
Dość rzadko robię tarty, do tej
pory na blogu pokazałam tylko
brokułową, choć pewnie niedługo mi się to zmieni, bo można w nich przemycać ogrom składników. Muszę w końcu zrobić kilka
spodów i je zamrozić, wtedy wszystko pójdzie bardzo sprawnie :)W tym przepisie postawiłam na
cebulę - wszyscy zachwalają tarty
cebulowe, a ja
cebulę uważam za składnik, bez którego moja kuchnia nie może funkcjonować. Choć wiem, że są ludzie, którzy
cebuli szczerze nie lubią (na przykład moja mama - na sam zapach dostaje mdłości i wcale nie udaje). Do tarty dodałam
mięso, pomimo, że byłaby dobra z samą
cebulą, i można pominąć ten składnik, jednak fajnie jest zrobić coś co jest zawsze trochę bardziej różnorodne w składniki niż popularne tarty
cebulowe. Danie to jest bardzo syte, i uwierzcie, że jak zjecie dwa kawałki to będziecie
mieć dość. Nawet mój mąż odpuścił po trzecim kawałku, a pizzy w tej wielkości zjadłby niemal całą blaszkę.Składniki na formę do tart o tradycyjnej średnicy:200 g
mąki pszennej tortowej100 g
masła (można użyć
margaryny)50 ml
wodyszczypta
soliłyżeczka
masła do posmarowania formySkładniki na farsz:0,5 kg białej
cebuli10 dag owędzanego
boczku1 pojedyncza
pierś kurczaka - około 30 dag (można też dać
mięso z udźców)150 ml
jogurtu greckiego3
jaja20 dag
żółtego serazioła prowansalskiesól,
pieprz i ostra
czerwona paprykatłuszcz do podsmażaniaWykonanie:Składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia, zagnieść sprawnie. Formę posmarować
masłem, wyłożyć na nią ciasto aż po same brzegi. Włożyć do lodówki przykryte folią, by się schłodziło (około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz.
Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy.
Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady).
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodać
cebulę. Całość podsmażać na złoty kolor, tak by
cebula była już całkowicie szklista, miękka - jednak pilnować by się nie przypaliła.
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażać na patelni z
ziołami prowansalskimi (dałam łyżeczkę) i odrobiną
soli, do miękkości.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niego
jajka i
jogurt. Całość zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i ostra
czerwoną papryką oraz
ziołami.
Tarta musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyjąć blaszkę z lodówki, ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy.Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie
cebulę i
mięso, zalać sosem
serowym. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 25 - 30 minut na złoty kolor. Podawać lekko przestygniętą - po 20 minutach :)Smacznego!Zapraszam na Instagram i Facebook bloga.