ßßß Cookit - przepis na Kuskus z ziołami i cukinią (wegańskie)

Kuskus z ziołami i cukinią (wegańskie)

nazwa

Wykonanie

Mamy już kalendarzową wiosną, więc powinna ona zagościć i w naszej kuchni. Ma być zdrowo, kolorowo i pysznie . Dziś więc na blogu niezwykle odświeżające i proste w wykonaniu wegańskie danie, które osobiście uwielbiam - kuskus z ziołami i cukinią .
Uwielbiam początek wiosennego sezonu. Przyroda budzi się ze snu, a wokół robi się coraz bardziej zielono... W naszej kuchni także zachodzą wielkie zmiany. Pojawiają się sezonowe warzywa i owoce, a my sami zaczynamy mieć ochotę na coś lekkiego, zdrowego i odświeżającego. Mam dla Was danie, które spełni Wasze oczekiwania - wegański kuskus z ziołami i cukinią . Jest ono idealne na początek wiosny, kiedy jeszcze nie ma tyle warzyw do wyboru, a nasze organizmy domagają się już zmian w naszym menu.
wegański
(2 porcje)
- 150 g kuskusu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duża cukinia
- 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- ok. 8-10 zielonych oliwek
- 3 łyżki nasion słonecznika, uprażonych na suchej patelni
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej mięty
- sok z cytryny
- olej arganowy
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Cukinię myję, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski. które przekrawam tak, by uzyskać "spaghetti cukiniowe". Używam tylko części cukinii nie posiadającej pestek.
Przygotowuję kuskus*. Wrzucam go do miski, skrapiam łyżeczką oliwy i zalewam bulionem warzywnym. Miskę przykrywam na ok. 5 min, aby kuskus wchłonął cały płyn. Następnie odkrywam kaszę i dokładnie ją mieszam, by uzyskać charakterystyczną dla niej sypkość.
W międzyczasie na rozgrzany olej wrzucam pokrojone w drobną kostkę cebule. Gdy się zeszklą dodaję drobno posiekany drobno ząbek czosnku. Chwilę smażę, uważając by czosnek się nie przypalił, a następnie dodaję cukinię. Całość solę, pieprzę i smażę do momentu, aż cukinia odrobinę nie zmięknie.
Zdejmuję patelnię z ognia. Wrzucam do niej pomidorki koktajlowe, posiekane zioła, nasiona słonecznika, pokrojone na mniejsze kawałki zielone oliwki i kuskus. Całość dokładnie mieszam.
Gotowy kuskus przekładam na talerze. Skrapiam go sokiem z cytryny i olejem arganowym.
Smacznego!
*zobacz także post - jak przygotować kuskus idealny
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/04/kuskus-z-zioami-i-cukinia-weganskie.html