Wykonanie
Mamy już kalendarzową wiosną, więc powinna ona zagościć i w naszej kuchni. Ma być zdrowo, kolorowo i pysznie . Dziś więc na blogu niezwykle odświeżające i proste w wykonaniu wegańskie danie, które osobiście uwielbiam -
kuskus z
ziołami i
cukinią .Uwielbiam początek wiosennego sezonu. Przyroda budzi się ze snu, a wokół robi się coraz bardziej zielono... W naszej kuchni także zachodzą wielkie zmiany. Pojawiają się sezonowe
warzywa i owoce, a my sami zaczynamy
mieć ochotę na coś lekkiego, zdrowego i odświeżającego. Mam dla Was danie, które spełni Wasze oczekiwania - wegański
kuskus z
ziołami i
cukinią . Jest ono idealne na początek wiosny, kiedy jeszcze nie ma tyle warzyw do wyboru, a nasze organizmy domagają się już zmian w naszym menu.

wegański(2 porcje)- 150 g
kuskusu- 1 szklanka
bulionu warzywnego- 2
cebule- 1 duży ząbek
czosnku- 1 duża
cukinia- 200 g
pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół- ok. 8-10 zielonych
oliwek- 3 łyżki
nasion słonecznika, uprażonych na suchej patelni- garść świeżej
kolendry- garść świeżej
bazylii- garść świeżej
mięty-
sok z cytryny-
olej arganowy-
olej do smażenia-
sól,
pieprzCukinię myję, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski. które przekrawam tak, by uzyskać "spaghetti
cukiniowe". Używam tylko części
cukinii nie posiadającej pestek.Przygotowuję
kuskus*. Wrzucam go do miski, skrapiam łyżeczką
oliwy i zalewam
bulionem warzywnym. Miskę przykrywam na ok. 5 min, aby
kuskus wchłonął cały płyn. Następnie odkrywam
kaszę i dokładnie ją mieszam, by uzyskać charakterystyczną dla niej sypkość.W międzyczasie na rozgrzany
olej wrzucam pokrojone w drobną kostkę
cebule. Gdy się zeszklą dodaję drobno posiekany drobno ząbek
czosnku. Chwilę smażę, uważając by
czosnek się nie przypalił, a następnie dodaję
cukinię. Całość
solę,
pieprzę i smażę do momentu, aż
cukinia odrobinę nie zmięknie.Zdejmuję patelnię z ognia. Wrzucam do niej
pomidorki koktajlowe, posiekane
zioła,
nasiona słonecznika, pokrojone na mniejsze kawałki
zielone oliwki i
kuskus. Całość dokładnie mieszam.Gotowy
kuskus przekładam na talerze. Skrapiam go
sokiem z cytryny i
olejem arganowym.Smacznego!*zobacz także post - jak przygotować
kuskus idealny