ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste minichałki

Pełnoziarniste minichałki

nazwa

Wykonanie

Kilka miesięcy temu na blogu pojawił się przepis na domową chałkę . Tym razem przygotowałam ją w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Zmieniłam też jej rozmiar, przez co z jednej chałki powstało sześć minichałeczek.
Chałki świetnie sprawdzają się w roli pożywnego śniadania. Najlepiej smakują podane z domowym dżemem lub słodkim kremem z awokado i popijane gorącym kakao. Mniam!
Składniki na 6 sztuk:
chałki:
250g mąki pszennej pełnoziarnistej
250g mąki pszennej typ 650
pół łyżeczki soli
3 łyżki roztopionego masła
2 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
220ml ciepłego mleka
20g drożdży
łyżka cukru brązowego
kruszonka:
40g mąki pszennej typ 650
20g masła
20g cukru brązowego
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier waniliowy, sól, masło, jajka i rozczyn. Ciasto wyrabiamy aż przestanie kleić się do rąk. Powinno być miękkie i elastyczne. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich dzielimy na 3 części i formujemy z nich długie wałeczki, z których zaplatamy warkocze (na tym filmiku możecie zobaczyć jak zapleść warkocz). Wszystkie sześć chałeczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę- wszystkie składniki szybko zagniatamy. Kruszonka powinna być sypka.
Wyrośnięte chałki posypujemy kruszonką. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 20 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/04/penoziarniste-minichaki.html