Wykonanie
Kilka miesięcy temu na blogu pojawił się przepis na domową
chałkę . Tym razem przygotowałam ją w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej. Zmieniłam też jej rozmiar, przez co z jednej
chałki powstało sześć minichałeczek.
Chałki świetnie sprawdzają się w roli pożywnego śniadania. Najlepiej smakują podane z domowym
dżemem lub słodkim kremem z
awokado i popijane gorącym
kakao. Mniam!
Składniki na 6 sztuk:
chałki:250g
mąki pszennej pełnoziarnistej250g
mąki pszennej typ 650pół łyżeczki
soli3 łyżki roztopionego
masła2
jajka2 łyżki
cukru waniliowego220ml ciepłego
mleka20g
drożdżyłyżka
cukru brązowegokruszonka:40g
mąki pszennej typ 65020g
masła20g
cukru brązowegoPrzygotowujemy rozczyn- w ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże i łyżkę
cukru.Do miski przesiewamy
mąki. Dodajemy
cukier waniliowy,
sól,
masło,
jajka i rozczyn. Ciasto wyrabiamy aż przestanie kleić się do rąk. Powinno być miękkie i elastyczne. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich dzielimy na 3 części i formujemy z nich długie wałeczki, z których zaplatamy warkocze (na tym filmiku możecie zobaczyć jak zapleść warkocz). Wszystkie sześć chałeczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę- wszystkie składniki szybko zagniatamy. Kruszonka powinna być sypka.Wyrośnięte
chałki posypujemy kruszonką. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 20 minut.Smacznego:)