Wykonanie

Do przepisu na tradycyjną babkę gotowaną dołączam przepis na moją nową babkę, w mniejszej formie. To taka babeczka idealna na weekend. Dwa dni i po babce pozostaje wspomnienie, nie muszę chyba dodawać, że bardzo miłe wspomnienie...Ta babka po prostu sama się robi, więc smakuje jeszcze lepiej niż poprzednia, tam musiałam pilnować garnek, by się nie wygotowała
woda, więc siłą rzeczy nie przygotowywałam jej zbyt często. Ta forma jest idealna, mniejsza, ciemna więc babka gotuje się w niej szybciej. Dodatkowo jest bardzo ciężka i nie przesuwa się w garnku. Błyskawicznie się zagotowuje, no i krócej się ją gotuje, tak więc same zalety. A smakuje cudnie, jest bardzo wilgotna i długo pozostaje świeża, pod warunkiem, że po weekendzie coś zostanie, a oto niestety nie jest łatwo, przynajmniej u nas... ;-)Moja forma ma wymiary: śr.ok.16cm, wys.9cm.Składniki:- 4 duże
jajka (L)- 0,5 szklanki
ksylitolu lub
cukru, np. trzcinowego (lub pół na pół)- 167g
masła- 245g
mąki orkiszowej typ750- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego- 1 łyżka
ksylitolu z
wanilią (lub
cukier waniliowy)Dodatkowo:Garnek z wrzącą
wodą, do którego zmieści się forma babkowaW misie miksera utrzeć lub ubić na puszystą masę
jajka z
ksylitolem i
ksylitolem z
wanilią (lub
cukrem waniliowym), a także ekstraktem. Do ubitej masy wlewamy stopione
masło (ja dodaję jeszcze ciepłe, wówczas ciasto jest płynne,
jajka dodaję bezpośrednio z lodówki, dlatego
masło jest ciepłe, by masa nie tężała). Całość mieszamy.Do misy dosypujemy partiami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Po każdym dosypaniu dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do formy wysmarowanej delikatnie
masłem. Zamykamy.


Formę z
ciastem wstawiamy do garnka z gotującą się
wodą (
woda powinna sięgać do połowy wysokości formy).

Garnek przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy palnik i gotujemy ok.55 minut . Ja gotuję na małym palniku (u mnie jest to "3"), ale
woda musi cały czas wrzeć. Można sprawdzić stan
wody w trakcie gotowania, ja gotowałam już tę babkę w nowej formie 3x i
wody nie musiałam nigdy dolewać, ale różnie to bywa...lepiej sprawdzić.Po tym czasie formę wyjmujemy z
wody, otwieramy i wykładamy babkę na talerz.


Jeszcze ciepłą oblewamy polewą, by nie obsychała.

Polewa I- czekoladowa:- 60g
masła- 1/2 szklanki mielonego
ksylitolu (lub pudru)- 2 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
mlekaW rondelku rozpuścić
masło z
ksylitolem, następnie dosypać
kakao i wlać
mleko. Zagotować. Gdyby polewa się zważyła dolać odrobinę chłodnej
wody i energicznie rozmieszać. Można również umieścić wszystkie składniki w rondelku i mieszając (na małym palniku) doprowadzić całość do wrzenia i dokładnego rozpuszczenia składników. Jeszcze ciepłą polewę rozsmarować na ciepłej babce (szybko zastyga).Polewa II- ganache:- 70g
czekolady (gorzkiej deserowej lub
mlecznej, jaką wolimy)- 80g
kremówki 30%Śmietanę dobrze podgrzać w rondelku (nie trzeba zagotowywać), zestawić z palnika, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę i pozostawić do rozpuszczenia, następnie zamieszać i polewa gotowa.



Smacznego :-)