Wykonanie
Nie ma nic lepszego niż przygotowanie szybkiego, pysznego dania. Takie lubię najbardziej. A jeśli przy okazji nazwa, wykonanie lub wygląd jest nietuzinkowy tym lepiej. Dziś odwiedzam wyspy króla Salomona. Ponieważ, kolejny weekend spędziliśmy poza domem, po powrocie stan lodówki pozostawał wiele do życzenia. Na szczęście było to co trzeba. Nie mam żadnych sprawdzonych informacji na temat tego, że faktycznie taka potrawa pochodzi z wysp króla Salomona bądź, że taką się tam
jada, ale chcę myśleć, że tak właśnie jest. Użyłam
jagnięciny ale możecie ją pominąć lub użyć innego rodzaju
mięsa. Mój M. powiedział, że mógłby tak jadać codziennie. To co.. przenosimy się na Wyspy?:D

Składniki:200 g
jagnięciny pokrojonej na kawałki1
bakłażan3 plastry
ananasa1
cebula2
pomidorychili- wg gustukawałek
imbirusólpół szklanki
mleka kokosowegoWykonanie:
Jagnięcinę podsmaż na patelni aż będzie (w razie potrzeby dolej
wody).
Bakłażana obierz i pokrój w plastry,
ananasa w kawałki,
cebulę w półplasterki a
pomidory w kostkę.
Cebulę podsmaż chwilę na patelni dodaj do niej pozostałe warzywa,
ananasa i
kurczaka. Wlej
mleko kokosowe, wymieszaj całość i dodaj odrobinę
imbiru,
chili i
soli. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj ok 20-25 minut w temp. 180 stopni. Podawaj z
ryżem lub
chlebkami naan. Ja wybrałam
chlebki i okazały się super pomysłem.Smacznego!