Wykonanie
Składniki :(na nadzienie)- pęczek
szpinaku- 2 średnie
cebule- średni
pomidor- łyżka drobno posiekanego korzenia
imbiru-
chili,
sól,
biały pieprz,
zioła prowansalskie(na ciasto)ciasto to zwykłe ciasto na pierogi (z łyżką
oleju) z dodatkiem szczypty
proszku do pieczenia i trochę większą ilością
soliWszystkie składniki na nadzienie umyć, obrać i pokroić. Wrzucić na patelnię (z wyjątkiem
pomidorów) i poddusić na odrobinie
oleju mniej więcej 10 minut.
Potem dodajemy
pomidory i dusimy jeszcze kilka minut.Co się tyczy ciasta - zaczynamy od wyłożenia formy papierem do pieczenia (nie trzeba go smarować, przynajmniej u mnie zapiekanka odczepiła się od papieru bez problemu). Ciasto należy równo rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nie zapomnijmy zostawić trochę na wierzch. "Foremkę" z ciasta podpiekamy ok 10 minut w piekarniku (180 stopni).
Potem wlewamy nadzienie i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy jeszcze ok 35-45 minut.
