Wykonanie

Klopsiki są bardzo szybkim i smacznym daniem do przygotowania, aby ich smak nie spowszedniał zrobiłam je w
mleczku kokosowym z
imbirem i
płatkami chili. Zainspirowałam się klopsikami przygotowanymi przez Gordona Ramsaya, w którymś z jego programów, odrobinę dostosowując przepis do posiadanych produktów. Przyznam, że tak jak mówił Gordon klopsiki z
mleczkiem kokosowym wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne.

Składniki:klopsiki:1,2 kg mielonej
karkówki lub
łopatki wieprzowej1 duża lub 2 małe
cebule1 łyżeczka
płatków chili1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki
bułki tartej250 ml
mleka2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonego
pieprzusos do gotowania:1 litr
bulionu drobiowego lub warzywnego400 ml
mleczka kokosowegookoło 7 cm korzenia świeżego
imbiru2 - 3 ziarna
kardamonu (rozgnieść)2 łyżeczki mielonego kuminu1 łyżeczka
kurkumystarta
skórka z cytryny (u mnie 1 łyżka
soku z cytryny)
trawa cytrynowa (u mnie 3 krople
olejku spożywczego z
trawy cytrynowej)
pieprz i
sól do smakudodatkowo:
ryż ugotowany według przepisu na opakowaniu

Przygotowanie:Bułeczkę rozdrobnić i zalać
mlekiem.
Cebulę obrać i drobno pokroić.Do
mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie ręką je wymieszać, aż powstanie jednolita dająca się formować masa. Formować kulki nieco większe niż piłeczki do
ping ponga.Klopsiki z obu stron lekko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju.W dużym garnku zagotować
bulion, włożyć do niego obsmażone klopsiki, dodać rozgniecione ziarna
kardamonu, kumin,
kurkumę, obrany ze skórki i pokrojony w cienkie plastry
imbir.Następnie wlać
mleczko kokosowe, dodać startą
skórkę z cytryny lub sok i
trawę cytrynową lub olejek.Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, jeśli klopsiki nie są całkowicie pokryte płynem, to w
między czasie należy je kilka
razy obrócić. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku
pieprzem i
solą.Klopsiki podaję z ugotowanym
ryżem, który zalewam sosem po gotowaniu klopsików.
Ryż fajnie wchłania ten sos.Jeśli lubimy gęste sosy, to trzeba część sosu wlać do rondelka i zagęścić go 1 łyżeczką
mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości zimnej
wody.Klopsiki wychodzą delikatne, lekko pikantne i bardzo aromatyczne.