ßßß
Klopsiki są bardzo szybkim i smacznym daniem do przygotowania, aby ich smak nie spowszedniał zrobiłam je w mleczku kokosowym z imbirem i płatkami chili. Zainspirowałam się klopsikami przygotowanymi przez Gordona Ramsaya, w którymś z jego programów, odrobinę dostosowując przepis do posiadanych produktów. Przyznam, że tak jak mówił Gordon klopsiki z mleczkiem kokosowym wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne.
Składniki:klopsiki:1,2 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej1 duża lub 2 małe cebule1 łyżeczka płatków chili1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej250 ml mleka2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki mielonego pieprzusos do gotowania:1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego400 ml mleczka kokosowegookoło 7 cm korzenia świeżego imbiru2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść)2 łyżeczki mielonego kuminu1 łyżeczka kurkumystarta skórka z cytryny (u mnie 1 łyżka soku z cytryny)trawa cytrynowa (u mnie 3 krople olejku spożywczego z trawy cytrynowej)pieprz i sól do smakudodatkowo:ryż ugotowany według przepisu na opakowaniu
Przygotowanie:Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem.Cebulę obrać i drobno pokroić.Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie ręką je wymieszać, aż powstanie jednolita dająca się formować masa. Formować kulki nieco większe niż piłeczki do ping ponga.Klopsiki z obu stron lekko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.W dużym garnku zagotować bulion, włożyć do niego obsmażone klopsiki, dodać rozgniecione ziarna kardamonu, kumin, kurkumę, obrany ze skórki i pokrojony w cienkie plastry imbir.Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać startą skórkę z cytryny lub sok i trawę cytrynową lub olejek.Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, jeśli klopsiki nie są całkowicie pokryte płynem, to w między czasie należy je kilka razy obrócić. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.Klopsiki podaję z ugotowanym ryżem, który zalewam sosem po gotowaniu klopsików. Ryż fajnie wchłania ten sos.Jeśli lubimy gęste sosy, to trzeba część sosu wlać do rondelka i zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości zimnej wody.Klopsiki wychodzą delikatne, lekko pikantne i bardzo aromatyczne.