Wykonanie
Ciasto
krówka to wypiek znany i lubiany w wielu domach, pojawiający się na świątecznym
stole lub imprezach okolicznościowych. Choć każdy zna to ciasto i jadł je co najmniej raz, chętnie sięgnie po kawałek
krówki, jeśli nadarzy się ku temu okazja. No ale kto nie lubi połączenia
miodowych placków z
budyniem, masą
krówkową i orzechami? :)
Krówkę z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 23x23cm .

Składniki:CIASTO400g
mąki pszennej200g
masła100g
cukru pudru1
jajko1
żółtko40g
miodu1 pełna łyżeczka
sody oczyszczonej60ml karmeluKARMEL50g
cukru50ml
wody + 1/4 szklanki
wodyMASA BUDYNIOWA750ml
mleka300g
masła160g
cukru (u mnie 100g zwykłego i 60g domowego
cukru waniliowego)30g
mąki pszennej30g
mąki ziemniaczanejMASA KRÓWKOWA150g gotowej masy krówkowej110g
orzechów włoskich
Wykonanie:KARMEL- do rondelka przełożyć
cukier i 50ml
wody, mieszankę podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż
woda wyparuje, a
cukier zacznie zmieniać kolor- zmniejszyć moc palnika, nadal nie mieszając, a jedynie potrząsając rondelkiem, podgrzewać karmel, aż przyjmie jasnobrązowy kolor (należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo będzie miał gorzki smak)- do gorącego karmelu ostrożnie wlać 1/4 szklanki
wody, UWAGA mieszanka może pryskać, a karmel stwardnieje, należy go nadal podgrzewać, aż ponownie się rozpuści- gotowy karmel od razu przelać do innego naczynia (w gorącym garnku będzie się nadal karmelizował nawet po zdjęciu na blat), ostudzić- karmel po ostygnięciu powinien być płynny, jeśli jest gęsty, to znaczy, że za długo go podgrzewaliśmy

CIASTO- składniki na ciasto powinny być zimne-
mąkę,
cukier i
sodę oczyszczoną przesiać, dodać zimne, pokrojone na mniejsze kawałki
masło,
jajko i
żółtko,
miód (płynny) oraz karmel, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę- schłodzone ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości formy, jeśli się klei, lekko podsypać
mąką lub rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej- placki pojedynczo piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia- po upieczeniu placki ostudzić - postępować z nimi delikatnie, bo są kruche- placki po ostygnięciu można od razu przełożyć masą lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej

MASA BUDYNIOWA- z
mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować w rondlu razem z
cukrem (zwykłym i
waniliowym)- odlane
mleko wymieszać dokładnie z
mąką pszenną i ziemniaczaną- do gotującego się
mleka wlać mieszankę
mleka i
mąki, mieszając energicznie, gotować na małej mocy palnika, aż masa zgęstnieje (1-2 minuty)- do gorącego budyniu dodać w kilku porcjach
masło, wymieszać lub zmiksować- gorącą masę budyniową od razu wyłożyć na ciasto

PRZEŁOŻENIE CIASTA-
orzechy włoskie drobno posiekać- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z
miodowych blatów- na ciasto wylać gorącą masę budyniową, wyrównać-
budyń przykryć z wierzchu drugim blatem
miodowym, delikatnie docisnąć- ciasto posmarować z wierzchu cienką warstwą gotowej masy krówkowej, posypać równomiernie kawałkami
orzechów, delikatnie docisnąć je z wierzchu, żeby zanurzyły się w
masie- ciasto dobrze zafoliować, pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić co najmniej przez 24 godziny