Wykonanie
Bułeczki
krówkowe z
orzechami to zawijane drożdżówki, skrywające w swoim wnętrzu pyszną masę
krówkową oraz
orzeszki ziemne. Bułeczki wykonuje się identycznie jak
cynamonki, z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków
ciasta drożdżowego.Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek . Jedna bułeczka ma około 230 kalorii.

Składniki:CIASTO165g
mąki pszennej5g
drożdży świeżych100ml
wody lub
mleka2 łyżki
cukruszczypta
soli10g
masłaNADZIENIE50g
krówek (5-6 sztuk)10g
masła2 łyżki
śmietanki 30%40g
orzeszków ziemnych
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej-
drożdże rozkruszyć, przełożyć do miseczki, dodać 50ml letniej
wody lub
mleka, 1/2 łyżki
cukru oraz 2 łyżki
mąki pszennej, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu-
masło roztopić, ostudzić- gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta-
mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą
wodę (
mleko),
cukier, szczyptę
soli oraz
mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto- do ciasta dodać roztopione
masło, ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić)- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości

- w międzyczasie przygotować nadzienie
krówkowe:
krówki,
masło i
śmietankę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli
wodnej lub bezpośrednio w rondelku na małej mocy palnika- jeśli
krówki nie rozpuściły się całkiem, masę można przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić blenderem, choć ewentualne grudki nie będą przeszkadzały w późniejszym etapie przygotowań-
orzechy ziemne drobno posiekać- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić w celu odgazowania, rozwałkować na placek wielkości około 36x26cm, jeśli się klei, podsypywać
mąką- na całej powierzchni placka rozsmarować masę
krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami- placek zwinąć dość ciasno w rulon,
ostrym nożem pokroić na 6 dość grubych plastrów- bułeczki ułożyć rozcięciem do góry, w sporych odstępach od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (koniecznie, gdyż masa krówkowa podczas pieczenia może częściowo wyciekać z bułeczek)- bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni, piec 20-25 minut lub do lekkiego zrumienienia