ßßß
Składniki:CIASTO165g mąki pszennej5g drożdży świeżych100ml wody lub mleka2 łyżki cukruszczypta soli10g masłaNADZIENIE50g krówek (5-6 sztuk)10g masła2 łyżki śmietanki 30%40g orzeszków ziemnych
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- drożdże rozkruszyć, przełożyć do miseczki, dodać 50ml letniej wody lub mleka, 1/2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu- masło roztopić, ostudzić- gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę (mleko), cukier, szczyptę soli oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto- do ciasta dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić)- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości
- w międzyczasie przygotować nadzienie krówkowe: krówki, masło i śmietankę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w rondelku na małej mocy palnika- jeśli krówki nie rozpuściły się całkiem, masę można przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić blenderem, choć ewentualne grudki nie będą przeszkadzały w późniejszym etapie przygotowań- orzechy ziemne drobno posiekać- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić w celu odgazowania, rozwałkować na placek wielkości około 36x26cm, jeśli się klei, podsypywać mąką- na całej powierzchni placka rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami- placek zwinąć dość ciasno w rulon, ostrym nożem pokroić na 6 dość grubych plastrów- bułeczki ułożyć rozcięciem do góry, w sporych odstępach od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (koniecznie, gdyż masa krówkowa podczas pieczenia może częściowo wyciekać z bułeczek)- bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni, piec 20-25 minut lub do lekkiego zrumienienia