Wykonanie
Dziś coś
mięsnego, moja wersja włoskiego
kurczaka. Słodkie
pomidory, ciągnąca się
mozzarella, pełen aromatu sos, soczyste
mięso z kurczaka. Do tego lampkę
czerwonego wina, które dopełni całość dania. Nic ująć nic dodać tylko gotować . :)

SKŁADNIKI :

pałki z
kurczaka2 kule
mozzarellasólsok z 1
cytrynyszpinak 3 garście lub mrożony 4 baryłkigałązkę
pomidorów koktajlowychsos1 dużą
marchew1
korzeń pietruszki1
cebule średnią1 ząbek
czosnku2-3 łyżki
oleju0,5 szklanki
wina czerwonegosłodka papryka do smaku
pieprz cayenne do smaku
sól do smaku1 puszkę
pomidorów krojonychSPOSÓB PRZYGOTOWANIA :Pałki myjemy, osuszamy. Doprawiamy
solą oraz skraplamy
sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami
oleju. Dodajemy pocięty w kostkę
czosnek,
cebulę,
marchew,
korzeń pietruszki. Podsmażamy, dodajemy pół szklanki
wina (użyłam półwytrawnego), chwilę podsmażamy,
wino odparowujemy. Dorzucamy
pomidory z puszki, doprawiamy, dolewamy ok.szklankę
wody. Około 5-10 minut dusimy, po czym całość miksujemy na gładką masę.Pałki z
kurczaka posypujemy
mąką i obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Podsmażone wkładamy do brytfanki, zalewamy sosem, dusimy na wolnych ogniu do miękkości
mięsa. Do tak przygotowanego
kurczaka dodajemy w plastrach
ser mozzarella,
szpinak oraz
pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy bez przykrycia w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach.
Ser pięknie się rozpuści, skórka
zrobi się chrupiąca, a
szpinak pięknie nam połączy się z całością.

Jest to moja wersja
kurczaka po włosku. Najczęściej zjadamy go z kawałkiem
chleba.

Jaką wersję
kurczaka najbardziej lubicie?Smacznego!