ßßß
Przepis na błyskawiczne i przepyszne mini pączusie na twarogu. Jest to propozycja na tzw. pączki last minute, dla tych wszystkich , którzy nie mają czasu lub ochoty przygotować Pączków tradycyjnych, a mimo wszystko nie wyobrażają sobie Tłustego Czwartku bez tych smakowitych kulek :)W internecie krąży mnóstwo przepisów na nie, jedni robią je na serku homogenizowanym, inni na twarogu w kostce. Ja mam swój od lat sprawdzony przepis na pączusie na twarożku z wiaderka, wychodzą idealne, pięknie się rumienią i co najważniejsze w ogóle nie chłoną tłuszczu. Smakują wspaniale, z lekką cytrynową nutą i są idealne tak na jeden, dwa kęsy. Aby nie dosypywać do ciasta zbyt wiele mąki, odrywam jego kawałki i najpierw lekko obtaczam w mące, po czym formuję kuleczki odrobinę większe niż orzech włoski. Pączusie wychodzą idealnie okrągłe, pulchne i delikatne :)Fantastyczny efekt przy minimalnym nakładzie pracy - bardzo polecam!SKŁADNIKI (na około 38-40 sztuk):400 g twarogu naturalnego z wiaderka (albo 300 g twarogu półtłustego w kostce)2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% lub 12 %3 jajka1 żółtkoskórka otarta z 1 cytryny1 cukier wanilinowy (16 g)5 łyżek cukru2,5-3 szklanki mąki pszennej tortowej (gdy ciasto będzie zbytnio się kleić)1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka octuszczypta soliDODATKOWO:cukier puder do oprószeniaWYKONANIE:Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj widelcem lub łyżką w misce, aby powstało jednolite ciasto. Ser w kostce najpierw rozgnieć widelcem ze śmietaną.Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło dodaj jeszcze mąki, ale staraj się w miarę możliwości jak najmniej jej dosypywać, gdyż utwardza ona ciasto.Teraz odrywaj kawałek ciasta i obtaczaj go lekko w mące, a następnie formuj kulki ciut większe niż orzech włoski.Smaż pączusie w temperaturze 175 stopni C* na złoty kolor, obracając je na drugą stronę widelcem w połowie smażenia. Usmażone wyjmuj na ręcznik papierowy. Gdy przestygną posyp je cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!* jeśli nie masz termometru cukierniczego możesz sprawdzić czy temperatura jest właściwa, wrzucając na rozgrzany tłuszcz kawałek ciasta. Jeśli natychmiast ono wypłynie, będzie skwierczeć i szybko się zarumieni, to znaczy, że jest ok. Możesz również usmażyć pączusie we frytkownicy, wtedy temperatura będzie cały czas stała :)

