Wykonanie
Sycące, sympatyczne i łatwe, posmakują wszystkim mięsożercom :). Pięknie się mrożą lekko podgotowane, uwielbiamy :))) Porcja na 4 bardzo głodne osoby dorosłe.



ciasto:1,4 kg ugotowanych i ostudzonych
ziemniaków (optymalnie jak najbardziej mączyste)1
jajo2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2 szczypty
solifarsz:1,2 kg
mięsa (miałam
łopatkę wp)400 gramów
mrożonej włoszczyzny krojonej w paski3 małe
cebule2 - 3 ząbki
czosnkusól,
czarny pieprzsłodka paprykaparę łyżek
wywaru z
mięsa aby farsz zyskał spoistośćFarsz.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, zagotowujemy bez przypraw, zbieramy dokładnie powstałe szumy,
potem dodajemy
przyprawy, pokrojony na plasterki
czosnek, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości
mięsa, pamiętając o uzupełnianiu
wody,
mięso cały czas ma być lekko zakryte.Na około 15 minut przed końcem gotowania wrzucamy
mrożone warzywa, gotujemy razem do miękkości
włoszczyzny, odcedzamy,
wywar zostawiamy.
Cebule siekamy, podsmażamy na złoto na
oleju, przekładamy do miseczki (bez tłuszczu).
Mięso mielimy na średnich oczkach razem z warzywami
potem dodajemy przysmażoną
cebulę (
cebulki nie mielimy w maszynce), mieszamy i porządnie doprawiamy
solą,
czarnym pieprzem i
słodką papryką, jeśli farsz jest zbyt "sypiący się" dolewamy nieco
wywaru, mieszamy.


Ciasto.
Ziemniaki mielimy w maszynce na średnich oczkach, dodajemy
jajo, obie
mąki i
sól, zagniatamy ciasto, jeśli się nadal mocno klei podsypujemy
mąką pszenną.


Ciasto dzielimy na dwie części. Z jednej rolujemy wałek, kroimy porcje nieco większe niż kopytka.

Każdą z nich formujemy w kuleczkę, rozpłaszczamy, układamy na środku
mięsny farsz, zlepiamy dokładnie.UWAGA: Pracujemy omączonymi dłońmi !

Tak samo postępujemy do wyczerpania ciasta i farszu.Przygotowane pyzy układamy na posypanej
mąką pszenną tacy.

Surowe wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy około 2 - 3 minut od wypłynięcia, odcedzamy.Podajemy z przysmażoną
cebulką,
boczkiem, z czym lubimy.Smacznego :)