Wykonanie

Chińszczyzna z reguły kojarzy nam się z mało wyrafinowanymi daniami na wynos, zaparowanymi w styropianowych pojemnikach, ociekającymi tłustym sosem z dodatkiem glutaminianu
sodu. Nie oznacza to, że chińskie danie nie może być naprawdę smaczne bez użycia jakichkolwiek sztucznych składników. Dzisiaj propozycja od Goka
Wana, bo chociaż jest znany z bycia stylistą, to i o kuchni ma jakieś pojęcie :) Aromatyczny, soczysty
kurczak w gęstym, pikantnym sosie z chrupiącymi
fistaszkami. W dodatku przygotowanie trwa tyle, co telefon do budki z chińszczyzną. Do dzieła! :)
KURCZAK PO SYCZUAŃSKUSkładniki:2
piersi z kurczaka60g
fistaszków2 łyżki
mąki kukurydzianej3 łyżki
sherry (wg Goka można nią zastąpić
wino ryżowe shaoxing)4 łyżki
oleju arachidowego2 ząbki
czosnku3
dymki4 łyżki
wody2 łyżeczki
oleju sezamowego2 łyżki ciemnego
sosu sojowegopapryczka chilli4 łyżki jasnego
sosu sojowegoDodatkowo:
ryżposiekana
kolendraMąkę, łyżkę
sherry, 2 łyżki jasnego
sosu sojowego wymieszać i dorzucić pokrojonego
kurczaka. Obtoczyć go marynatą i odstawić na całą noc do lodówki. Na woku rozgrzać 2 łyżki
oleju arachidowego, obsmażać
kurczaka przez kilka minut (może być jeszcze surowy w środku). Zdjąć
kurczaka z woka, dolać resztę
oleju arachidowego i wrzucić
chilli,
czosnek i
dymkę. Po obsmażeniu dodać
kurczaka, resztę składników (tzn.
wodę, 2 łyżki
sherry, jasny i ciemny
sos sojowy;
fistaszki i
olej sezamowy troszkę później). Podawać z
ryżem i świeżą
kolendrą.Samo smażenie zajmuje zaledwie kilka minut, więc dodawanie kolejnych składników odbywa się bardzo szybko (Gok podaje, że
kurczak na początku powinien się smażyć 3-4 minuty,
chilli minutę,
czosnek i
dymkę kolejną minutę, kolejne składniki 30 sekund,
fistaszki i
olej 30 sekund; u mnie trwało to trochę dłużej :))