Wykonanie
W weekendy staram się zawsze upiec coś słodkiego, bardziej lub mniej wyszukanego, ważne by było coś do popołudniowej
kawy.
Plan był na konkretne ciasto, wystarczyło tylko wsiąść na rower i pojechać do sklepu po składniki. Niestety holenderska pogoda pokazała swoje oblicze deszczem i silnym wiatrem, z domu nie chciało się wychodzić, trzeba było upiec ciasto z dostępnych składników. Rozejrzałam się po "spiżarni" i już wiedziałam, że upieczona będzie
tarta jabłkowa.;


Składniki:Ciasto: 250g
mąki 100g zmielonych
orzechów włoskich szczypta
soli 100g
cukru 200g zimnego
masła 1
jajko350 g
musu jabłkowego (ja użyłam
jabłkowo-
rabarbarowego)1 czubata łyżka
kaszy mannyBudyń:1 opakowanie budyniu
śmietankowego z
cukrem250 ml
mleka 250g
serka mascaropne 1-2 łyżeczki
cukru pudruKarmelizowane
jabłka:3
jabłka1 łyżka
masła4 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonuMieszamy
mąkę,
orzechy,
sól i
cukier, dodajemy posiekane
masło i
jajko, zagniatamy ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy nim formę na tartę o średnicy 28cm. Na ciasto wykładamy mus wymieszany z
kaszą manną. Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Budyń gotujemy w 250 ml
mleka, studzimy i miksujemy z
serkiem mascarpone i
cukrem pudrem. Powstałym kremem smarujemy upieczoną wcześniej tartę.Na patelni roztapiamy
masło, dodajemy
cukier, gotujemy chwilę mieszając, aż do czasu jak zacznie bulgotać. Dodajemy obrane i pokrojone w 8 (16)
jabłka, posypujemy
cynamonem. Podsmażamy chwilę, do miękkości
jabłek. Kiedy
jabłka ostygną, odcedzamy z nadmiaru karmelu i układamy na budyniowy wierzch.