Wykonanie
Sezon
jabłkowy w pełni. Osobiście
jabłka wprost uwielbiam i to chyba w każdej postaci. A jedną z przyjemniejszych jest szarlotka. Najczęściej robię taką najzwyklejszą w świecie- na kruchym cieście z kruszoną na wierzchu. Lubię też dodać
jabłka do
biszkoptu, ale eksperymentowanie z nowymi przepisami też jest fajne.W jednym z numerów „Palce Lizać” trafiłam na szarlotkę Gwyneth Paltrow. Musiałam wypróbować, nie było innego wyjścia. Wprowadziłam drobne modyfikacje. W oryginale
jabłka są kwaśne, za to do ciasta trzeba dodać aż szklankę
cukru. Ja zdecydowanie wolę użyć słodkich
jabłek i dać miej
cukru. Zapraszam na moją wersję Szarlotki .Składniki:1 kg słodkich
jabłek50g
masła1
jajko2 łyżki
cukru1 i ½ szklanki
mąkiSzczypta
soliŁyżeczka
sody oczyszczonej½ łyżeczki
cynamonu150g
orzechów włoskichCukier puderWykonanie:Wszystkie
jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. 250g obranych
jabłek zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Dodać
jajko,
cukier i bardzo miękkie
masło i zmiksować na gładką masę.Dodać
mąkę wymieszaną ze szczyptą
soli,
sodą oczyszczoną i
cynamonem. Dokładnie wymieszać.
Orzechy drobniutko posiekać, a resztę
jabłek pokroić w kostkę. Dorzucić
orzechy i
jabłka do masy i wymieszać całość łyżką.Niedużą, okrągłą tortownicę (średnica ok. 23 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać
mąką. Przełożyć ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni przez ok. 40 minut.Upieczone ciasto posypać
cukrem pudrem.

