Wykonanie

Bo prawie robi sporą różnicę. Tak naprawdę jest to moja interpretacja jednego z najbardziej popularnych śniadań świata:
kiełbaska,
fasolka w
sosie pomidorowym i
jajko. Kiedy szykuje nam się naprawdę ciężki dzień z perspektywą późnego obiadu, takie śniadanie jest idealną opcją.Syta porcja na dwie osoby:
Fasolka:- 1 średnia
cebula- 0,5 - 1
papryczka chili z ziarenkami- 1 puszka
fasolki białej wraz z zalewą- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego- 2 łyżki
keczupu pikantnego- 0,5 łyżeczki
cukru- 0,5 łyżeczki
soli-
olej do podsmażenia
Cebulkę kroimy w kostkę, papryczkę szatkujemy ( ilość zależy od upodobania ostrości w daniu ). Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki
oleju, dodajemy
cebulkę z papryczkami. Kiedy będzie szklista dodajmy
fasolkę wraz z zalewą,
koncentrat pomidorowy,
keczup,
cukier i
sól. Odparowujemy do uzyskania połowy objętości płynu. W tym czasie
fasolka uzyska pożądaną ostrość i przejdzie smakiem
pomidorów.Dodatkowo:- po dwa
jajka na osobę- 1 łyżka siekanego
szczypiorku-
sól,
pieprz,
olej- po kilka plastrów mocno
wędzonej kiełbasyNa rozgrzaną patelnię wylewamy 2 łyżki
oleju, wbijamy
jaja starając się aby nie przebić przy tej czynności
żółtek. Oprószamy
pieprzem i
szczypiorem. Ścinamy do momentu uzyskania półpłynnego
żółtka. Solimy na końcu.Aby uzyskać półpłynne
żółtko patelnię należy rozgrzać bardzo mocno, wbić na nią
jajka i kiedy
białko będzie tylko w połowie ścięte zmniejszyć gaz do minimum i przykryć patelnię. Po kilku minutach odkrywamy pokrywkę -
białko się zetnie w gorącym środowisku a
żółtko będzie półpłynne.Na talerzu wylewamy
fasolkę, na nią wykładamy ścięte
jajka i podajemy z plasterkami
kiełbaski.
