ßßß
Ciasto:3 jajka3/4 szklanki cukru pudru4 łyżki mąki tortowej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia10 dag masła lub margarynyDodatkowo:kilka łyżeczek kakaoUtrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać na przemian pozostałe składniki. Ciasto umieścić w blaszce 34x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cieniutką warstwą kakao. Można użyć zwykłego kakao (wówczas posypujemy przez sito) lub np. Puchatka.Masa serowa:1 i 1/2 kg sera (może być trochę więcej)25 dag masła lub margaryny6 jajek1 i 2/3 szklanki cukru1 łyżka mąki pszennej1/2 budyniu śmietankowegokilka kropel aromatu migdałowego lub wg upodobańbakalie(niekoniecznie)Ser zmielić razem z masłem, dodać żółtka, cukier i pozostałe składniki. Krótko utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto delikatnie, małymi porcjami aby nie zmieszać z kakaem. Wyrównać. Można narysować wspomnianą kratkę widelcem. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.