ßßß Cookit - przepis na Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

nazwa

Wykonanie

Stary przepis, wielokrotnie wypróbowany. Sernik można upiec z twarogu sernikowego z wiaderka. W takim przypadku ucieramy masło z żółtkami, a następnie dodajemy ser i pozostałe składniki. Ja jednak zachęcam do używania dobrego tłustego lub półtłustego twarogu i samodzielnego mielenia. Można wówczas przed upieczeniem na wierzchu narysować widelcem kratkę, jak robiły to nasze mamy i babcie.
U mnie tym razem oblany czekoladą.
Ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
kilka łyżeczek kakao
Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać na przemian pozostałe składniki. Ciasto umieścić w blaszce 34x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cieniutką warstwą kakao. Można użyć zwykłego kakao (wówczas posypujemy przez sito) lub np. Puchatka.
Masa serowa:
1 i 1/2 kg sera (może być trochę więcej)
25 dag masła lub margaryny
6 jajek
1 i 2/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/2 budyniu śmietankowego
kilka kropel aromatu migdałowego lub wg upodobań
bakalie(niekoniecznie)
Ser zmielić razem z masłem, dodać żółtka, cukier i pozostałe składniki. Krótko utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto delikatnie, małymi porcjami aby nie zmieszać z kakaem. Wyrównać. Można narysować wspomnianą kratkę widelcem. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Źródło:http://kuradomowaa.blogspot.com/2016/04/sernik-tradycyjny.html