Wykonanie
Stary przepis, wielokrotnie wypróbowany. Sernik można upiec z
twarogu sernikowego z wiaderka. W takim przypadku ucieramy
masło z
żółtkami, a następnie dodajemy
ser i pozostałe składniki. Ja jednak zachęcam do używania dobrego tłustego lub półtłustego
twarogu i samodzielnego mielenia. Można wówczas przed upieczeniem na wierzchu narysować widelcem kratkę, jak robiły to nasze mamy i babcie.U mnie tym razem oblany
czekoladą.

Ciasto:3
jajka3/4 szklanki
cukru pudru4 łyżki
mąki tortowej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki gęstej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczenia10 dag
masła lub
margarynyDodatkowo:kilka łyżeczek
kakaoUtrzeć
masło z
cukrem. Stopniowo dodawać na przemian pozostałe składniki. Ciasto umieścić w blaszce 34x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cieniutką warstwą
kakao. Można użyć zwykłego
kakao (wówczas posypujemy przez sito) lub np. Puchatka.Masa serowa:1 i 1/2 kg
sera (może być trochę więcej)25 dag
masła lub
margaryny6
jajek1 i 2/3 szklanki
cukru1 łyżka
mąki pszennej1/2 budyniu
śmietankowegokilka kropel
aromatu migdałowego lub wg upodobań
bakalie(niekoniecznie)
Ser zmielić razem z
masłem, dodać
żółtka,
cukier i pozostałe składniki. Krótko utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Połączyć z
białkami ubitymi na sztywną pianę. Gotową masę
serową wyłożyć na ciasto delikatnie, małymi porcjami aby nie zmieszać z
kakaem. Wyrównać. Można narysować wspomnianą kratkę widelcem. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.