ßßß Cookit - przepis na Mazurek fistaszkowy

Mazurek fistaszkowy

nazwa

Wykonanie

Cześć kochani, jak Wam święta mijają? Ja w domku odpoczywam, ale wreszcie chwilkę znalazłam aby podzielić się pysznym świątecznym przepisem. Wpis lekko spóźniony, ale może ktoś zechce wypróbować po świętach.
Przepis zaciągnięty z pysznej książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej, którą to dostałam od mojej kochanej siostry na gwiazdkę.
Książka wypełniona jest bezglutenowymi poradami, ogromem przepisów na Boże Narodzenie i Wielkanoc (i nie tylko), a całość dopięta apetycznymi zdjęciami.
Super prezent, dzięki Asia:).
Wracając do przepisu, to kombinacja dwóch mazurków. Stwierdziłam, że oryginalny fistaszkowy mazurek byłby za bardzo "fistaszkowy" więc spód był amarantusowy a krem z masła orzechowego, całość dopełniły solone orzeszki i mazaje z gorzkiej czekolady. Wyśmienite... serdecznie polecam .
Składniki na kruche ciasto:
120g prażonej mąki amarantusowej
80g pełnoziarnistej mąki gryczanej
40g zmielonego złocistego siemienia lnianego
120g masła
100g jogurtu greckiego
60g ksylitolu zmielonego na puder (ja nie miałam i dałam cukier puder)
1/3 łyżeczki zmielonego imbiru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Przesypujemy na stolnice i dodajemy pokrojone masło, siekamy nożem razem z mąką, następnie lekko wgniatamy rękoma. Na koniec dodajemy jogurt i zagniatamy na gładkie ciasto (nie powinno się przyklejać do stolnicy).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka przenosimy na formę 28cm na 22cm lekko natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 piekarnika na około 16 - 18 minut.
Upieczony spód odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na krem:
200g dobrej jakości niesłodzonego masła orzechowego (moje miało 96% orzeszków ziemnych)
100 - 120g gęstego mleczka kokosowego
łyżka dobrej jakości miodu
Dodatkowo:
około 80g dużych prażonych lekko solonych orzeszków ziemnych
kilka kostek gorzkiej czekolady minimum 85% kakao
Składniki na krem umieść w misce i wymieszaj ręcznym mikserem na gładką masę. Można dodać więcej miodu jeśli lubicie słodsze. Gotowy krem rozsmarowujemy na ostudzonym cieście.
Następnie całość posyp orzeszkami ziemnymi.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (jeśli chcesz aby była bardziej rzadka, łatwiej robić mazaje, dodaj trochę mleka kokosowego). Gotową polewą udekoruj mazurka. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Można przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2016/03/mazurek-fistaszkowy.html