Wykonanie
Cześć kochani, jak Wam święta mijają? Ja w
domku odpoczywam, ale wreszcie chwilkę znalazłam aby podzielić się pysznym świątecznym przepisem. Wpis lekko spóźniony, ale może ktoś zechce wypróbować po świętach.Przepis zaciągnięty z pysznej książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej, którą to dostałam od mojej kochanej siostry na gwiazdkę.Książka wypełniona jest bezglutenowymi poradami, ogromem przepisów na Boże Narodzenie i Wielkanoc (i nie tylko), a całość dopięta apetycznymi zdjęciami.Super prezent, dzięki
Asia:).Wracając do przepisu, to kombinacja dwóch mazurków. Stwierdziłam, że oryginalny
fistaszkowy mazurek byłby za bardzo "
fistaszkowy" więc spód był
amarantusowy a krem z
masła orzechowego, całość dopełniły
solone orzeszki i mazaje z
gorzkiej czekolady. Wyśmienite... serdecznie polecam .
Składniki na kruche ciasto:120g prażonej
mąki amarantusowej80g pełnoziarnistej
mąki gryczanej40g zmielonego złocistego
siemienia lnianego120g
masła100g
jogurtu greckiego60g
ksylitolu zmielonego na puder (ja nie miałam i dałam
cukier puder)1/3 łyżeczki zmielonego
imbiru1 łyżeczka esencji waniliowej1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczeniaszczypta
soliW misce mieszamy wszystkie suche składniki. Przesypujemy na stolnice i dodajemy pokrojone
masło, siekamy nożem razem z
mąką, następnie lekko wgniatamy rękoma. Na koniec dodajemy
jogurt i zagniatamy na gładkie ciasto (nie powinno się przyklejać do stolnicy).Gotowe ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka przenosimy na formę 28cm na 22cm lekko natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 piekarnika na około 16 - 18 minut.Upieczony spód odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na krem:200g dobrej jakości niesłodzonego
masła orzechowego (moje miało 96%
orzeszków ziemnych)100 - 120g gęstego
mleczka kokosowegołyżka dobrej jakości
mioduDodatkowo:około 80g dużych prażonych lekko
solonych orzeszków ziemnychkilka kostek
gorzkiej czekolady minimum 85%
kakaoSkładniki na krem umieść w misce i wymieszaj ręcznym mikserem na gładką masę. Można dodać więcej
miodu jeśli lubicie słodsze. Gotowy krem rozsmarowujemy na ostudzonym cieście.Następnie całość posyp
orzeszkami ziemnymi.W kąpieli
wodnej rozpuść
czekoladę (jeśli chcesz aby była bardziej rzadka, łatwiej robić mazaje, dodaj trochę
mleka kokosowego). Gotową polewą udekoruj mazurka. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Można przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego...