ßßß


Składniki na kruche ciasto:120g prażonej mąki amarantusowej80g pełnoziarnistej mąki gryczanej40g zmielonego złocistego siemienia lnianego120g masła100g jogurtu greckiego60g ksylitolu zmielonego na puder (ja nie miałam i dałam cukier puder)1/3 łyżeczki zmielonego imbiru1 łyżeczka esencji waniliowej1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczeniaszczypta soliW misce mieszamy wszystkie suche składniki. Przesypujemy na stolnice i dodajemy pokrojone masło, siekamy nożem razem z mąką, następnie lekko wgniatamy rękoma. Na koniec dodajemy jogurt i zagniatamy na gładkie ciasto (nie powinno się przyklejać do stolnicy).Gotowe ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka przenosimy na formę 28cm na 22cm lekko natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 piekarnika na około 16 - 18 minut.Upieczony spód odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na krem:200g dobrej jakości niesłodzonego masła orzechowego (moje miało 96% orzeszków ziemnych)100 - 120g gęstego mleczka kokosowegołyżka dobrej jakości mioduDodatkowo:około 80g dużych prażonych lekko solonych orzeszków ziemnychkilka kostek gorzkiej czekolady minimum 85% kakaoSkładniki na krem umieść w misce i wymieszaj ręcznym mikserem na gładką masę. Można dodać więcej miodu jeśli lubicie słodsze. Gotowy krem rozsmarowujemy na ostudzonym cieście.Następnie całość posyp orzeszkami ziemnymi.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (jeśli chcesz aby była bardziej rzadka, łatwiej robić mazaje, dodaj trochę mleka kokosowego). Gotową polewą udekoruj mazurka. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Można przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego...